Euro Melonjak Ke Bacaan Tertinggi Dalam Tempoh 6 Bulan!

42

Euro tiba-tiba melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh 6 bulan pada Selasa menjelang pengumuman data pertumbuhan Zon Euro suku pertama, manakala US Dollar terus terjunam berbanding matawang utama yang lain disebabkan laporan pembuatan AS yang melemah.

EUR/USD meningkat sebanyak 0.44 peratus kepada 1.1025 kepada paras paling kukuh sejak 9 November.

Permintaan bagi matawang Euro melonjak apabila pelabur mengalihkan perhatian kepada prospek dasar monetari selepas kebimbangan terhadap risiko politik kian menyusut selepas Emmanuel Macron dipilih sebagai Presiden Perancis.

Pelabur juga menumpukan perhatian kepada data semakan semula bagi suku pertama Zon ini dengan jangkaan pengurangan program rangsangan yang bakal memberikan isyarat terkini mengenai kekuatan ekonomi blok terbabit.

US Dollar Index yang mengukur kekuatan US Dollar berbanding matawang utama yang lain kali terakhir dinilai menjunam sebanyak 0.34 peratus kepada 98.48, gara-gara tekanan yang diberikan terhadap peningkatan Euro.

Matawang gergasi menjunam pada Isnin selepas data perkilangan New York dikeluarkan melemah bulan ini kerana kebanyakan syarikat melaporkan penurunan terhadap pesanan baru.

Indeks pembuatan Empire State menjunam sebanyak negatif 1 daripada 5.2 pada April berbanding jangkaan kenaikan kepada 7.0. Bacaan ini juga merupakan bacaan negatif kali pertama sejak Oktober 2016.

Sementara itu, sterling juga dicatat tinggi menjelang pengumuman data infalsi UK dengan GBP/USD melonjak sehingga 0.24 peratus kepada 1.2925.

Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan data ini bakal menunjukkan peningkatan pada bulan April disebabkan oleh peningkatan kos sara hidup.

Isu Gula AS-Mexico : Pertemuan Wakil Kedua-Dua Negara Ini Hanya Menemui ‘Jalan Buntu’!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat