Facebook & Instagram Labur $1 Bilion Untuk ‘Content Creator’

368

Menerusi kenyataan Facebook, pelaburan Facebook akan merangkumi program ganjaran untuk membayar creator yang dapat mencapai tahap tertentu pada aplikasinya termasuk perkhidmatan perkongsian gambar di Instagram.

Facebook juga akan membelanjakan sebanyak $1 bilion sebagai ganjaran kepada content creator sehingga akhir tahun 2022 dalam menghargai bakat yang terunggul.

Kenyataan terbabit diumumkan sekitar seminggu dikala TikTok telah menjadi aplikasi mudah alih yang telah memperolehi 3 bilion muat turun aplikasinya secara global.

Gergasi media sosial itu akan membiayai pengguna untuk menghasilkan content dan bakal menarik perhatian creator dengan pengikut peminat utama dari platform seperti Alphabet, Youtube dan TikTok.

Disebabkan sentiasa memperoleh sambutan, TikTok terus komited untuk membelanjakan $2 bilion dalam aspek untuk menyokong creator selama tiga tahun.

Di samping itu, Snapchat juga turut membayar creator dengan jumlah sekitar $1 juta pada setiap hari untuk menyiarkan video berdurasi pendek yang popular di perkhidmatannya.

Menurut Sensor Tower, dengan kadar muat turun sebanyak 3 bilion, Tiktok merupakan aplikasi bukan permainan yang kelima dalam menyertai peringkat yang bersejarah untuk menjadi domain eksklusif Facebook.

Di platform utama, Facebook mengatakan bahawa video creator dan online gamers dalam talian akan menerima ganjaran bulanan sekiranya mereka mampu mencapai sasaran penilaian untuk memperoleh Stars.

Stars adalah satu bentuk tip digital yang dapat digunakan oleh peminat untuk memberi ganjaran kepada creator kegemaran mereka semasa video streaming berlangsung.

Manakala bagi Instagram, program ganjaran tersebut akan merangkumi insentif dalam penggunaan Reels yang mana sama seperti TikTok. Creator bakal menerima ganjaran berdasarkan kepada reputasi video Reels mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat