Fed Umum Pendekatan Baru, Data Pekerjaan Dan Pembuatan AS Kini Jadi Tumpuan

532

Permulaan dagangan bagi bulan April menyaksikan US dolar diniagakan menyusut berbanding beberapa matawang utama, ditekan oleh langkah yang diambil Federal Reserve (Fed) AS untuk memastikan kestabilan dalam sistem kewangan global.

Pada Selasa, Fed telah mengumumkan program perjanjian beli balik (repurchase agreement) kepada bank pusat asing, yang akan membolehkan mereka menggunakan pegangan sekuriti Perbendaharaan AS untuk mendapatkan matawang USD bagi kegunaan mengikut bidang kuasa mereka.

Ini adalah salah satu langkah yang dilakukan oleh Fed untuk menangani masalah kecairan yang disebabkan oleh kejatuhan ekonomi akibat wabak pandemik coronavirus.

Tumpuan pasaran seterusnya beralih kepada penerbitan laporan pekerjaan ADP dan pembuatan ISM Amerika Syarikat malam ini, yang dijangka akan menyaksikan penurunan ketara pada bulan Mac.

Hari ini turut menandakan berakhirnya suku pertama tahun 2020 yang dijejaskan oleh kebimbangan terhadap penularan coronavirus ke atas ekonomi global, di mana pada mulanya ia telah menyerang China, Eropah dan kini Amerika Syarikat.

Jumlah yang dilaporkan di seluruh dunia setakat ini telah mencecah 857,299 kes, manakala kematian pula meningkat kepada 42,114.

Dolar Kanada diniagakan meningkat berbanding USD, disokong oleh data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Kanada yang menepati jangkaan dengan pertumbuhan sebanyak 0.1% pada Januari, dipacu oleh peningkatan dalam sektor pembuatan.

Sementara itu, dolar Aussie mencatat penyusutan walaupun laporan minit mesyuarat Reserve Bank of Australia (RBA) memperlihatkan pembuat dasar menyatakan bahawa kadar faedah negatif bukan pilihan mereka.

Selain itu, dolar kiwi kekal diniagakan lemah berbanding US dolar ditekan oleh kenyataan Perbendaharaan New Zealand yang menyatakan kebimbangan terhadap impak COVID-19 kepada ekonomi negara itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat