Fehhh! Lepas Ni Boleh Pegang Bitcoin Secara Fizikal?

2,881

Sebuah firma yang baru dibangunkan, Noteworthy dikhabarkan sedang berusaha untuk menghasilkan wang fizikal Bitcoin (BTC) pertama.

Menarik bukan?

Idea ini merupakan cadangan daripada bekas pengarah Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) Bahagian Ukiran dan Percetakan (BEP), Larry Felix bersama pengerusi Bitcoin Foundation, Peter Vessenes.

Noteworthy menfokuskan kepada objektif mahu membawa Bitcoin ke dunia sebenar, memudahkan urus niaga luar talian terutama bagi mereka yang tidak mahir dengan teknologi dan lebih selesa untuk berurusniaga secara offline.

Bagaimanapun, pihak mereka masih lagi belum mendedahkan contoh sampel bagaimana rupa Bitcoin sebenar yang bakal dihasilkan tidak lama lagi.

Pada masa yang sama, Noteworthy ada menjelaskan wang fizikal Bitcoin akan hadir bersama cryptographic microprocessor yang selamat dan menyediakan sekuriti digital gred berkualiti bagi setiap wang yang dicetak.

Melalui cara itu, setiap not yang dihasilkan sukar untuk ditiru, diciplak atau digubah.

Sebenarnya idea ini bukanlah sesuatu yang baru kerana pernah diketengahkan oleh golongan penyokong kripto suatu masa dahulu. Tetapi, sehingga sekarang masih gagal dijayakan.

Jika Noteworthy berjaya menghasilkan Bitcoin fizikal, ini membuktikan tiada perkara yang mustahil.

Tapi, persoalannya..bila dan bagaimana pula dengan penerimaan komuniti global Bitcoin?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat