GBP/JPY Dah Beri Isyarat Perubahan Trend Harga? Tapi Awas Pelabur!

214

Pelabur telah mengesan isyarat perubahan trend harga pada carta pasangan mata wang GBP/JPY?

Jika mengikuti perkembangan di UK, kerajaan serta bank pusat masih bergelut untuk mencari penyelesaian terbaik dengan objektif ke arah kestabilan ekonomi.

Nilai Pound Sterling didagangkan kukuh meningkat pada Rabu semalam selepas pasaran menilai perkembangan lanjut langkah pembelian bon oleh bank pusat England (BOE).

Menurut Ketua Ekonomi BOE, Huw Pill, kaedah pelonggaran kuantitatif oleh bank pusat itu bakal memberi kesan penurunan kadar inflasi yang lebih perlahan.

Justeru, beliau menjangkakan bahawa bakal berlaku kenaikan kadar faedah yang lebih besar pada mesyuarat polisi bulan hadapan.

Situasi ini telah mengundang lonjakan pada nilai Pound, namun pelabur berwaspada kerana dibimbangan lonjakan yang berlaku hanya sementara, dengan tumpuan pasaran akan terarah pada terbitan data inflasi Amerika Syarikat (AS) pada malam ini.

Sementara itu, pelabur juga berhati-hati terhadap dagangan mata wang Yen Jepun dengan kebarangkalian untuk kerajaan Jepun kembali campur tangan ke dalam pasaran seperti yang dilakukan pada penghujung September lalu, setelah Yen terperosok ke paras terendah 24 tahun berbanding US dolar.

Pada carta GBP/JPY, terdapat lonjakan semula harga pada Rabu semalam setelah harga yang berlegar perlahan di sekitar 160.00 kemudiannya mendaki tinggi semula sehingga melepasi paras ketinggian pada Selasa.

Setelah mencapai paras 163.300, harga mula perlahan di sekitar tersebut sehingga dagangan bersambung pada sesi Asia hari ini (Khamis).

Turut memberi isyarat bullish buat harga apabila lonjakan semalam telah melepasi paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/JPY.

Sekiranya corak kenaikan harga diteruskan, rintangan pada sekitar 164.500 bakal menjadi zon awal yang diuji harga.

Seterusnya paras ketinggian yang dicapai pada awal Oktober minggu lalu sekitar 165.700 akan dicabar untuk harga catatkan paras ketinggian terbaru.

Sementara, jika harga berpatah arah membuat penurunan semula, susut di bawah 162.00 akan kembali mendorong harga ke paras sokongan semalam sekitar 160.00.

Meneruskan kembali pergerakan trend bearish berkemungkinan akan menyaksikan harga mencecah sekitar 157.700 untuk catatkan paras terendah 2 minggu.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat