Gelombang COVID-19, China Berdepan Krisis Bekalan Makanan

295

Susulan gelombang kedua Covid-19 di China, dengan kadar kes yang meningkat sebanyak 12 kes pada hari ini, menjadikan jumlah jangkitan kepada 83,430 kes menimbulkan kebimbangan terhadap sektor makanan berikutan kekurangan bekalan makanan.

Gelombang kedua yang dipercayai menular dari pasar makanan besar Xifandi memaksa pihak kerajaan untuk mengenakan perintah berkurung terhadap beberapa bahagian bandar, sekaligus menimbulkan kecurigaan mengenai keselamatan makanan segar import.

Pengarah pemasaran Oyoyster, Athena Lin menjelaskan bahawa keadaan tersebut didorong oleh tindakan pembekal yang membatalkan penghantaran kerana kekurangan permintaan dan tindakan itu memberi kesan kepada bekalan restoran.

Keadaan ini bukan sahaja memberi tekanan kepada sektor makanan di China, malah tidak mustahil jika perdagangan barangan pertanian global turut akan menerima kesan jika isu ini berterusan.

China’s General Administration of Customs pada Selasa berkata, pengeksport daging Brazil, Agra Agroindustrial De Alimentos S.A dan pembekal daging British, Tulip merupakan syarikat terbaru yang secara sukarela menghentikan eksport ke negara itu susulan jangkitan baru Covid-19.

Sebelum ini China menghadkan aktiviti import bekalan makanan dari Amerika, Tyson Foods dan Jerman, Toennies setelah didapati wabak itu menular.

Berikutan daripada sekatan import sumber pertanian ke negara itu, mendorong kepada penularan penularan wabak coronavirus ke seluruh dunia mungkin benar-benar bermula dari kilang pemprosesan daging.

Dilaporkan kebanyakkan pelanggan sudah membatalkan tempahan bekalan daging import kerana kekhuatiran terhadap jangkitan wabak.

Pemeriksaan kastam kini turut melibatkan hampir kesemua kontena daging beku yang diimport ke China, melambatkan proses mengenyahkan kesemua barangan. Pada 18 Jun lalu didapati 15,638 sampel makanan import negatif coronavirus.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat