Habislah UK Kena Dengan China!

3,159

China mendedahkan bahawa negara itu mungkin tidak akan mengiktiraf passport Nasional Britain (BNO) sebagai dokumen perjalanan yang sah, sebagai salah satu ancaman terhadap UK. Hal ini berikutan dengan isu yang membabitkan Hong Kong.

Negara kuasa besar itu didakwa berang dengan tindakan UK yang menyatakan sokongannya terhadap wilayah tersebut.

Pada hari ini, Jurucakap Kementerian Luar China, Wang Wenbin telah mengemukakan kenyataan mengenai passport negara UK sebagai tindak balas terhadap rancangan negara tersebut yang akan memberikan hak kewarganegaraan kepada 3 juta rakyat Hong Kong yang layak.

Tambahan daripada itu, UK dikhabarkan telah melanggar perjanjian yang telah ditandatangani sebelum Hong Kong kembali kepada pemerintahan China. Berdasarkan perjanjian itu, mereka telah bersetuju untuk tidak memberikan hak tempat tinggal kepada warganegara China di Hong Kong yang memiliki passport.

Meskipun mungkin dapat mengatasi ketegangan diplomatik dengan PBB, rancangan China untuk membatalkan passport itu tidak mempunyai kepentingan praktikal bagi penduduk Hong Kong. Hal ini demikian kerana penduduk Hong Kong hanya akan menggunakan kad pengenalan tempatan mereka untuk keluar dan masuk ke wilayah berkenaan.

Pada masa ini terdapat 350,000 pemegang pasport BNO dan mereka biasanya menggunakan dokumen tersebut untuk memasuki negara-negara seperti UK, Jepun atau Amerika Syarikat.

Keputusan untuk mengiktiraf dokumen itu terletak pada negara yang menerima pelawat.

Menurut jurucakap Perdana Menteri Boris Johnson, UK menegaskan bahawa China harus mengiktiraf passport BNO sebagai dokumen yang sah kerana ianya merupakan dokumen perjalanan antarabangsa yang mendapat kelulusan undang-undang serta China tidak sepatutnya memberikan layanan buruk terhadap para pemegang passport itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat