Haily Group Sasar Raih RM20.4 Juta Menerusi IPO

252

Haily Group Bhd berhasrat mengumpul sejumlah RM20.4 juta melalui pelaksanaan tawaran awam permulaan (IPO) ketika disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Bhd pada 21 Julai kelak.

Haily merupakan kontraktor utama yang terlibat dalam pembinaan bangunan kediaman dan bukan kediaman di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, khususnya di Johor dan turut terlibat dalam penyediaan sewa mesin dan jentera pembinaan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Yoong Woei Yeh, IPO berkenaan melibatkan terbitan awam sebanyak 30 juta saham baharu pada harga 68 sen sesaham, mewakili kira-kira 16.83% daripada modal saham terbitan syarikat yang diperbesar

Daripada 30 juta saham itu, syarikat tersebut menawarkan 8.92 juta saham kepada orang ramai melalui proses pengundian dengan sekurang-kurangnya 50% diperuntukkan bagi pelabur Bumiputera.

“Sebanyak 10 juta lagi untuk para pengarah, pekerja dan pihak yang memenuhi syarat yang telah menyumbang kepada kejayaan kumpulan manakala 11.08 juta kepada pelabur terpilih melalui penempatan persendirian.

“Di samping itu, penawaran untuk dijual akan dilakukan oleh promoternya yang melibatkan 18.00 juta saham biasa sedia ada dalam Haily melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih yang dijangka dapat meningkatkan perolehan kasar sebanyak RM12.24 juta. Promoternya terdiri daripada Haily Holdings Sdn Bhd, See Tin Hai dan Kik Siew Lee,” jelas beliau.

Secara keseluruhannya, Yoong berkata, IPO berkenaan akan menjana perolehan kasar sebanyak RM32.64 juta dengan RM20.40 juta adalah daripada terbitan awam dan RM12.24 juta daripada tawaran untuk dijual.

Daripada RM20.40 juta yang akan diperoleh daripada terbitan awamnya, beliau berkata RM4.20 juta akan digunakan untuk pembelian mesin pembinaan, peralatan serta perisian pengurusan kontrak dan perakaunan dan peralatan pejabat baharu, RM6 juta untuk modal kerja projek-projek pembinaan, RM7 juta untuk pembayaran balik pinjaman bank dan selebihnya RM3.20 juta sebagai perbelanjaan penyenaraian.

“Kami telah menerima maklum balas positif daripada para pelabur untuk bahagian penempatan persendirian IPO walaupun dengan cabaran pandemik COVID-19.

“Kami percaya dengan asas ekonomi Malaysia yang kuat, Bursa Malaysia mampu berhadapan cabaran dan bersedia untuk berkembang dalam jangka masa panjang. Ini amat baik dengan penyenaraian Haily Group di Pasaran ACE,” ujarnya.

Sementara itu, pengasas dan Pengarah Eksekutif See Tin Hai berkata, penyenaraian itu adalah langkah penting untuk meningkatkan kedudukan dan reputasi syarikat dalam pasaran perkhidmatan pembinaan selain daripada memperluas pangkalan pelanggan di Malaysia.

“Kami gembira dapat memberi peluang kepada pelabur dan institusi untuk turut serta dalam ekuiti dan pertumbuhan berterusan kami.

“Haily mempunyai 18 projek pembinaan bangunan yang sedang berjalan serta dua projek pembinaan berkaitan kejuruteraan awam. Jumlah nilai kontrak terjamin dan nilai kontrak belum dibil setakat 10 Jun 2021 masing-masing berjumlah RM460.04 juta dan RM249.58 juta.

“Projek yang sedang berlangsung dijangka dapat diselesaikan secara berperingkat antara 2021 dan 2023,” menurutnya.

Mengenai prospek jangka panjang industri pembinaan, Tin Hai berkata, ekonomi Malaysia dijangka meningkat secara beransur-ansur pada separuh kedua tahun 2021, disokong oleh pemacu pertumbuhan utama seperti peningkatan berterusan dalam pertumbuhan global, perdagangan dan kitaran teknologi, projek infrastruktur berskala besar yang akan datang serta langkah-langkah rangsangan ekonomi.

“Pertumbuhan sektor kediaman dan perindustrian di daerah lain di Johor akan memberikan peluang kepada kumpulan itu, dan kami telah memperoleh kontrak terjamin dan belum dibil dan ini dapat menampung kami sepanjang cabaran jangka pendek yang dicetuskan oleh pandemik COVID-19.

“Dengan mengambi kira kedudukan tunai kami yang sihat, jangkaan keuntungan yang akan dijana daripada operasi, jumlah yang tersedia di bawah kemudahan perbankan kami dan hasil daripada IPO, kami mempunyai modal kerja yang mencukupi untuk memenuhi keperluan pada masa ini,” jelasnya.

Beliau menambah pihaknya juga berhasrat mengagihkan dividen sekurang-kurangnya 30% daripada keuntungan tahunannya kepada pemegang saham selepas selesai penyenaraiannya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat