Harga Lantai CryptoPunks Tembus $100,000 Semula Sejak Keruntuhan Pasaran Kripto

260

Kekacauan dalam pasaran kripto yang meluas telah memberi impak besar terhadap semua koleksi utama non-fungible token (NFT) Ethereum (ETH), termasuk CryptoPunks.

Bagaimanapun sejak minggu lalu, harga lantai untuk CryptoPunks dilihat telah meningkat dengan ketara.

Pada hari Ahad, tingkat harga lantai atau termurah untuk CryptoPunks yang disenaraikan di pasaran sekunder meningkat melebihi $100,000 nilai ETH buat kali pertama dalam tempoh dua bulan, menurut data daripada NFT Price Floor.

Malah, pada waktu artikel ini ditulis, harga paling rendah untuk koleksi seni digital ini berada pada 83.55 ETH atau kira-kira $127,870.

Apakah faktor yang menyebabkan kenaikan ini?

Kenaikan ini mengikuti dua jualan CryptoPunks yang bernilai jutaan dolar.

CryptoPunk #4464 dijual pada harga lebih $2.6 juta (2,500 ETH) pada 13 Julai, manakala CryptoPunk #4156 dijual pada harga $3.3 juta (2,692 ETH) dua hari kemudian.

Kedua-duanya merupakan koleksi ‘rare’ Ape CryptoPunk di mana jualan tersebut berada di kedudukan antara lima jualan CryptoPunks dalam rantaian terbesar ETH.

Selain itu, kenaikan turut disokong oleh peningkatan nilai Ethereum seiring dengan kebangkitan aset kripto lain yang telah mula menunjukkan tanda-tanda pemulihan pada hujung minggu.

ETH kini didagangkan pada $1,517 setelah meraih keuntungan sekitar 38% dalam tempoh tujuh hari yang lalu.

Walaupun berada pada harga lantai semasa, CryptoPunks masih kehilangan nilai ketara sepanjang tahun ini.

Harga lantai mencecah kemuncaknya pada 3 Januari pada $260,000 sebelum ia merosot teruk akibat keruntuhan dalam pasaran kripto yang turut menjejaskan koleksi NFT popular lain seperti Bored Apes.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat