Ikuti Kisah 2 Wanita Buta Yang Mencipta Nama Dalam Dunia Pelaburan

374

Apabila disebut tentang trader buta, hanya nama Ashish Goyal yang terlintas di kepala. Pencapaian beliau sangat mengagumkan dan menjadi inspirasi buat semua. Jika anda belum mengikuti kisah beliau, boleh baca di sini.

Hakikatnya, masih ramai golongan kelainan upaya yang melibatkan diri dalam dunia pelaburan. Yang lebih mengejutkan ialah kedua-duanya merupakan kaum wanita!

Siapakah 2 individu hebat yang menggemparkan dunia pelaburan ini?

1. Laura Sloate

Beliau mula meminati saham dan matematik ketika belajar di sekolah. Ayahnya merupakan seorang pelabur dan memintanya untuk meramalkan nilai portfolio yang dimiliki. Oleh yang demikian, beliau telah membuat pengiraan dalam fikirannya lebih cepat berbanding ayahnya yang menggunakan sekeping kertas untuk mengira.

Sejak zaman kanak-kanak lagi, Laura mengimpikan sebuah kerjaya di Wall Street. Walaupun bergelar buta sejak berumur 6 tahun, beliau berjaya memperoleh ijazah sarjana dalam bidang sejarah dan telah ditemuduga oleh sebuah syarikat pelaburan yang menawarkannya jawatan sebagai penganalisis pasaran saham.

Malangnya, ketua jabatan analitik tersebut enggan menerimanya dan menasihatinya supaya melupakan bidang pelaburan atas 3 sebab iaitu kerana beliau seorang perempuan, buta dan tidak berpengalaman.

Namun begitu, pengalaman pahit tersebut tidak menghalang Laura untuk mengejar impian dan terus mengembangkan potensi dirinya. Setelah berdepan banyak kekecewaan, Laura telah diterima bekerja sebagai seorang penganalisis dan seterusnya menjadi seorang pakar kewangan terkemuka di Wall Street.

Kini, Laura Sloate menguruskan portfolio saham yang bernilai $405 juta. Selain itu, beliau juga merupakan pemilik sebuah syarikat pelaburan, Sloate Weisman Murray & Co, yang diasaskan pada tahun 1974 dan turut menjadi pengurus Strong Vale Fund, yang memperoleh 13% keuntungan semasa krisis kewangan global pada 2008.

2. Lauren Oplinger

Lauren Oplinger berasal dari Summit, New Jersey. Beliau telah bekerja di JP Morgan pada tahun 2008 selepas menamatkan pengajiannya di College of Holy Cross, Massachussets.

Setahun kemudian, hidup Lauren telah berubah. Beliau bagaikan berada di ambang kematian kerana telah diserang dengan satu penyakit misteri.

Penyakit tersebut telah menjejaskan paru-parunya dan merebak ke seluruh organnya melalui saluran darah. Oleh yang demikian, beliau berhadapan dengan masalah jantung dan kegagalan fungsi kedua-dua buah pinggangnya.

Justeru itu, Lauren telah terlantar selama sebulan di Pusat Perubatan St Barnabas di Livingston, New Jersey dan hanya bergantung dengan mesin pernafasan.

Pada bulan April, beliau telah sedar dan cuba untuk sembuh daripada penyakit berkenaan. Malangnya, penglihatan Lauren telah hilang sepenuhnya. Oleh itu, beliau telah mengambil masa beberapa bulan untuk memulihkannya.

Beliau hanya dapat membezakan antara cahaya dan kegelapan serta melihat bayang-bayang.

Dengan semangat dan keazaman, Lauren telah kembali bekerja di JP Morgan pada 2009 dan memulakan sebuah kehidupan baru. Hari ini Lauren bekerja dengan menggunakan tiga skrin komputer 24 inci untuk memantau pasaran dan perisian text-to-speech untuk membaca emelnya.

Kesimpulannya, setiap individu punya kelebihan dan kelemahan tersendiri. Jangan jadikan kelemahan anda sebagai penghalang sebaliknya gunakan kelebihan yang dimiliki untuk terus melangkah ke hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat