IMF Beri Amaran, Embargo Gas Asli Rusia Boleh Bawa Malapetaka Kepada Eropah?

2,452

Embargo gas asli Rusia dilihat berpotensi menyebabkan kemelesetan yang ketara di Hungary, Slovakia, Republik Czech dan Itali melainkan negara-negara boleh bekerjasama lebih banyak untuk berkongsi bekalan alternatif, kata IMF pada hari Selasa.

Penyelidik IMF berkata dalam catatan terbaru bahawa sesetengah negara berkemungkinan berhadapan kekurangan sebanyak 40% daripada penggunaan gas biasa mereka sekiranya berlaku pemotongan jumlah gas Rusia.

Hungary antara negara dijangka akan paling terkesan akibat sekatan sedemikian dengan pengurangan lebih daripada 6% dalam keluaran dalam negara kasar, manakala Slovakia, Republik Czech dan Itali boleh melihat KDNK menyusut sebanyak 5% jika bekalan gas ganti, termasuk gas asli cecair disekat.

Di bawah senario yang lebih optimistik dalam pasaran bersepadu sepenuhnya, impak terhadap ekonomi dikurangkan dengan Hungary menyaksikan pengurangan KDNK lebih daripada 3%, Slovakia dan Itali mengalami pengurangan KDNK lebih daripada 2% dan KDNK Republik Czech menyusut kurang daripada 2 %.

KDNK Jerman akan menyusut dengan julat 2% yang tinggi di bawah senario yang lebih mengerikan dan hanya lebih 1% di bawah senario yang lebih optimistik, disebabkan akses kepada sumber tenaga alternatif dan keupayaan untuk mengurangkan penggunaan.

Waima begitu terdapat kebarangkalian aktiviti ekonomi Jerman boleh berkurang sebanyak 2.7% pada 2023 dengan harga gas borong yang lebih tinggi mendorong inflasi Jerman meningkat sebanyak 2 mata peratusan lagi pada 2022 dan 2023.

Penyelidik IMF berkata infrastruktur Eropah dan bekalan global telah berhadapan dengan penurunan 60% dalam penghantaran gas Rusia sejak Jun 2021. Jumlah penggunaan gas pada suku pertama, semasa Rusia melancarkan serangan ke atas Ukraine, mencetuskan sekatan ekonomi Barat sehingga menyebabkan penurunan 9%.

Akhir sekali, penyelidik berpandangan bahawa pengurangan sehingga 70% dalam gas Rusia boleh diuruskan dalam jangka pendek dengan mengakses bekalan alternatif dan sumber tenaga.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat