Indeks Sentimen Pengguna Australia Jatuh Ke Tahap Terendah Sejak 2015!

220

Dagangan dolar Aussie mengukuh pada sesi dagangan Asia walaupun laporan keyakinan pengguna yang dikeluarkan oleh Westpac awal pagi tadi jatuh ke tahap terendah sejak Julai 2015. Penurunan sebanyak 8.4% telah dicatatkan sejak Reserve Bank of Australia (RBA) mula mengurangkan kadar faedah pada Jun lalu.

Permintaan terhadap USD yang lembap turut membantu dolar Aussie untuk mendapatkan sedikit tarikan permintaan terhadap matawang itu.

Indeks sentimen pengguna di Australia menyusut 5.5% iaitu paling rendah dalam empat tahun pada bulan Oktober. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi penyusutan ini dan antaranya termasuk isu pertikaian antara AS dan China yang semakin meruncing menjelang rundingan perdagangan hujung minggu ini.

Sentimen pengguna merupakan salah satu faktor pemacu inflasi dan berupaya untuk menentukan sebarang keputusan oleh RBA bagi menstabilkan harga dengan membawa kembali pengguna ke dalam pasaran untuk berbelanja.

Antara langkah yang dilakukan oleh RBA adalah pengurangan kadar faedah tetapi tindakan itu dilihat tidak memberi kesan kepada pertumbuhan pengguna. Ini mungkin disebabkan oleh prospek pertumbuhan ekonomi yang lemah.

Westpac menjangkakan ahli mesyuarat RBA akan mengekalkan kadar tunai pada pertemuan November ini bagi menilai lebih lanjut kesan tiga pemotongan kadar faedah tahun ini terhadap ekonomi sebelum membuat keputusan untuk bertindak lagi.

Seperti yang diramalkan oleh banyak pihak, Westpac turut menjangkakan pengurangan kadar faedah selanjutnya akan dilakukan pada Februari walaupun tedapat kemungkinan untuk pemotongan lebih awal sebelum berakhir tahun ini bergantung kepada perkembangan dalam pasaran buruh dan ekonomi global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat