Industri Perkhidmatan A.S Terus Berkembang Pada Ogos! Ekonomi A.S Sudah Tidak Berada Dalam Kemelesetan?

581

Industri perkhidmatan AS meningkat semula pada Ogos untuk bulan kedua berturut-turut di tengah-tengah pertumbuhan pesanan dan pekerjaan yang lebih kukuh.

Bukan itu sahaja, isu bekalan dan tekanan harga berkurangan juga mengukuhkan pandangan bahawa ekonomi tidak mengalami kemelesetan walaupun pengeluaran merosot pada separuh pertama tahun ini.

Institut Pengurusan Bekalan berkata PMI bukan pembuatannya meningkat kepada bacaan 56.9 bulan lepas daripada 56.7 pada Julai, kenaikan bulanan kedua berturut-turut selepas penurunan tiga bulan.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah telah meramalkan PMI bukan perkilangan menurun kepada 54.9. Ukuran melebihi 50 menunjukkan pengembangan dalam sektor perkhidmatan, yang merangkumi lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi A.S.

Pertumbuhan dalam perkhidmatan mengikuti data kaji selidik pembuatan ISM pada Khamis lalu, yang juga menunjukkan aktiviti kilang A.S. berkembang dengan stabil bulan lepas. Ini membawa indikasi bahawa ekonomi tidak mengalami kemelesetan walaupun keluaran dalam negara kasar menguncup pada separuh pertama tahun.

Perubahan besar dalam inventori dan defisit perdagangan yang terikat dengan rantaian bekalan global yang terkumpul telah banyak disebut sebagai penyusutan dalam pengeluaran. Keuntungan pekerjaan, sebaliknya, kekal kukuh, dengan majikan A.S. mengambil lebih ramai pekerja daripada jangkaan bulan lepas.

Sektor perkhidmatan disokong oleh peralihan dalam perbelanjaan daripada barangan. Ukuran pesanan baharu ISM yang diterima oleh perniagaan perkhidmatan meningkat kepada 61.8 daripada 59.9 pada Julai.

Indeks US dolar terus mengukuh sebanyak 0.70% berbanding enam mata wang utama kepada paras dagangan 110.252 susulan data ISM dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat