Inflasi UK Kembali Menghantui BOE!

523

Lonjakan inflasi UK ke tahap tertinggi 10 tahun telah mengembalikan semula harapan pasaran untuk Bank Pusat England (BOE) menaikkan kadar faedahnya.

Pada bulan Oktober, kadar inflasi tahunan dilaporkan meningkat kepada 4.2% daripada 3.1% yang dicatatkan bulan sebelumnya, dan melebihi jangkaan untuk kenaikan 3.9%, menurut data yang dikeluarkan Pejabat Statistik Negara (ONS).

Angka yang dicatatkan ini juga merupakan bacaan tertinggi yang pernah direkodkan sejak Disember 2011 kerana dipacu oleh peningkatan dalam kos perumahan, harga gas asli dan elektrik.

Walaupun peningkatan inflasi dikatakan hanyalah sementara, tetapi sebenarnya BOE bimbang dengan tekanan harga yang semakin meningkat.

Gabenor Andrew Bailey memberitahu pada hari Isnin bahawa beliau sangat ‘tidak senang’ terhadap prospek inflasi walaupun telah mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada mesyuarat polisi yang berlangsung bulan ini.

Bank pusat kini menjangkakn inflasi akan meningkat lebih tinggi ke sekitar tahap 5% pada tahun depan, sebelum jatuh semula ke arah sasaran 2% menjelang akhir 2023.

Susulan daripada bacaan yang memberangsangkan ini, pound melonjak ke sekitar harga 1.3470 berbanding greenback. Matawang itu sebelum ini telah meningkat susulan bacaan positif dalam data pekerjaan UK, tetapi kembali susut disebabkan US dolar yang kuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat