Ingatkan Kekal, Rupanya BNM Naikkan OPR Kepada 2.00%!

5,330

Jangkaan demi jangkaan yang dikeluarkan oleh institusi-institusi kewangan mengenai Kadar Dasar Semalaman (OPR) Bank Negara Malaysia (BNM) akhirnya telah terjawab pada 11 Mei 2022.

Menerusi mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC), BNM telah memutuskan untuk meningkatkan kadar OPR sebanyak 25 mata asas ke paras 2.00%, dengan paras siling dan paras lantai OPR masing-masing meningkat kepada 2.25% dan 1.75%.

Keputusan tersebut telah dicapai berdasarkan tekanan inflasi yang semakin memuncak dan pembukaan semula sektor ekonomi global, selain keadaan pasaran buruh yang bertambah baik dalam menyokong pemulihan aktiviti ekonomi.

Menurut kenyataan rasmi BNM, tekanan inflasi terus memuncak di Amerika Syarikat (AS) yang disebabkan oleh kenaikan harga komoditi, masalah rantaian bekalan dan permintaan yang kukuh.

Selain itu, pertumbuhan global turut terjejas ekoran konflik peperangan di Ukraine, situasi Covid-19, dan ketidaktentuan pasaran kewangan.

Ekoran daripada itu, beberapa bank pusat dijangka melaraskan tetapan dasar monetari mereka dalam usaha mengawal inflasi.

Keaadan di Malaysia pula menyaksikan pertumbuhan dalam kedudukan yang baik, hasil dorongan kukuh terhadap permintaan dalam negeri termasuk pertumbuhan eksport mampan.

Sementara itu, kadar pengangguran mencatat rekod rendah sebaik peralihan negara ke fasa endemik pada 1 April 2022 lalu, yang mengukuhkan lagi aktiviti ekonomi selepas hampir 2 tahun tergendala.

Bagi aktiviti dan prospek pelaburan pula dilihat positif hasil sokongan realisasi projek berbilang tahun, namun risikonya masih ada dengan isu-isu yang sama seperti di atas.

Dalam pada itu, unjuran inflasi keseluruhan berpurata antara 2.2% ke 3.2% pada 2022, akan tetapi dengan peningkatan dalam aktiviti ekonomi semasa berlakunya tekanan kos maka mungkin inflasi teras akan naik kepada purata 2%-3%.

Sungguhpun begitu, tekanan harga akan sebahagiannya dikawal oleh kawalan harga sedia ada dan kapasiti yang berterusan dalam ekonomi.

Mengakhiri kenyataan rasmi BNM, MPC memutuskan untuk mula mengurangkan tahap pelonggaran monetari secara beransur-ansur bagi memastikan ia dapat menyokong semula pertumbuhan ekonomi dalam persekitaran kestabilan harga.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat