Ini Adalah Intipati Persidangan Kesatuan Eropah Pada 10 April 2019

794

Apa kesimpulan daripada persidangan Kesatuan Eropah 10 April 2019?

  1. Majlis Eropah (European Council) menerima surat permohonon daripada Perdana Menteri Theresa May pada 5 April 2019 untuk memohon penangguhan tempoh lanjutan Brexit merujuk kepada Artikel 50.
  1. Sebagai respon, Majlis Eropah bersetuju untuk membenarkan lanjutan penangguhan untuk pengesahan Perjanjian Pengunduran Brexit. Penangguhan tersebut haruslah dengan tempoh yang bersesuaian, tidak melebihi tarikh 31 Oktober 2019. Jika kesepakatan dalam perjanjian dicapai oleh kedua-dua pihak sebelum tarikh tersebut, pengunduran Britain dari Kesatuan Eropah akan dilaksanakan pada bulan berikutnya.
  1. Majlis Eropah menggariskan penangguhan tersebut tidak akan membenarkan pengguguran fungsi Kesatuan dan juga institusinya. Sekiranya UK masih memegang status ahli dalam gabungan Kesatuan Eropah pada 23-26 Mei 2019 dan jika masih tiada pengesahan pada Perjanjian Pengunduran selepas 22 Mei 2019, pilihan raya akan dibawa ke Parlimen Eropah berdasarkan undang-undang Kesatuan. Jika UK gagal mematuhi panduan tersebut, pengunduran akan dilaksanakan pada 1 Jun 2019.
  1. Majlis Eropah mengulangi semula bahawa tiada kelonggaran pada Perjanjian Pengunduran Brexit, sebarang komitmen, kenyataan atau tindakan dari sebelah pihak haruslah menepati surat Perjanjian Pengunduran dan tidak boleh menghalang pelaksanaannya.
  1. Majlis menegaskan penangguhan tersebut tidak boleh digunakan untuk mewujudkan rundingan hubungan yang baru. Namun, dengan kedudukan UK yang berevolusi, Majlis akan bersedia untuk mempertimbangkan pengisytiharan politik untuk hubungan yang baru mengikut garis panduan, merangkumi skop jajahan.
  1. Majlis Eropah menyatakan, ketika penangguhan, UK akan kekal sebagai ahli negeri dengan hak dan kewajipan penuh berdasarkan Artikel 50, dan dengan itu UK mempunyai hak untuk membatalkan pengumumannya pada bila-bila masa.
  1. Majlis Eropah memberi perhatian terhadap komitmen UK dengan tindakan yang bertanggungjawab sepanjang penangguhan dengan mematuhi panduan dan kerjasama dan sebagai ahli negara Kesatuan. Kesannya akan memudahkan tugas Kesatuan oleh UK untuk proses keputusan yang bakal dibuat oleh Kesatuan.
  1. Tambahan untuk mesyuarat di bawah Artikel 50, 27 negara ahli Kesatuan dan Suruhanjaya, bersama institusi, badan, pejabat dan agensi-agensi Kesatuan, akan meneruskan perjumpaan berasingan di semua peringkat untuk membicarakan isu berkaitan situasi selepas pengunduran UK.
  1. Majlis Eropah akan terus memantau isu tersebut dan akan mengkaji perkembangan dalam mesyuarat pada Jun 2019.
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat