Ini Penyebab Gap Besar Dalam Pasaran Matawang Pagi Tadi !

80

Pengarah FBI James Comey memberitahu Kongres sebentar tadi tentang pembukaan semula kes e-mel Hillary Clinton bahawa ia tidak mengubah keputusan yang telah dibuat pada Julai lepas. Ini bermakna Clinton terlepas dari sebarang dakwaan ke atasnya. Perkara ini dinyatakan sendiri oleh wakil Republikan.

Perkembangan terbaru ini menguatkan lagi sentimen sokongan kepada Hillary sejak kenyataan FBI tentang pembukaan semula kes e-mel beliau pada 29 Oktober lepas.

Kita dapat lihat reaksi pasaran terhadap kenyataan FBI pada 29 Oktober lepas yang menyaksikan kejatuhan matawang US dollar berbanding matawang utama dunia yang lain sejurus sahaja tersebarnya berita pembukaan semula kes oleh FBI terhadap e-mel peribadi Clinton. US dollar yang dilihat kuat selama beberapa minggu sebelum 29 Oktober itu jatuh disebabkan siasatan ini yang meningkatkan sentimen sokongan kepada Trump. Pemerhati pasaran melihat kemenangan Trump akan menyebabkan volatility (turun-naik) yang tak menentu dalam pasaran.

Pada hari ini 7 November 2016, sehari sebelum hari pengundian kita sudah mula menyaksikan ketaktentuan dalam pasaran. Sejurus sahaja tersebarnya berita bahawa Hillary tidak bersalah dalam kes ini, ia telah memberi kesan kepada pasaran terutamanya US dollar dan pasaran saham US. Perkara ini telah memberi keyakinan semula kepada pasaran.

Sebelum ini indeks saham S&P500 telah jatuh selama sembilan hari berturut-turut yang juga kejatuhan terbesar sejak 1980. Namun hari ini pada pembukaan pasaran sesi Asia kita dapat melihat S&P500 telah pulih semula berikutan sentimen terkini pilihanraya presiden US. Kita dapat lihat lonjakan indeks ini seperti rajah di bawah.

Sumber: Investing.com
Sumber: Investing.com

Selain itu, pasaran matawang juga mendapat kesan daripada sentimen terbaru ini. US dollar dilihat menguat berbanding matawang utama dunia yang lain menjelang hari pengundian. Lihat lonjakan US dollar berbanding matawang utama dunia yang lain.

USDJPY
USDJPY
USDCHF
USDCHF
land-33
EURUSD

Seperti yang telah kita bincangkan di dalam artikel sebelum ini, para pelabur lebih suka jika kemenangan berpihak kepada Clinton kerana polisi yang dibawa oleh beliau memberi keyakinan bahawa tidak banyak perubahan kepada polisi sedia ada. Harus diingat polisi kerajaan yang berubah memberi kesan ketakpastian dalam pasaran dan mungkin akan memberikan risiko kepada pelaburan. Hal inilah yang tidak disukai oleh para pelabur. Dengan sebab itu kita melihat pergerakan pasaran yang tidak dapat dijangka kerana kurangnya kecairan (liquidity) dalam pasaran yang juga bermaksud para pelabur tidak memasuki pasaran kerana ketaktentuan politik seperti ini. Buktinya kita dapat lihat dengan lebih jelas kejatuhan indeks S&P500 selama sembilan hari berturut-turut sebelum melonjak semula pada hari ini.

Dalam tempoh dua hari sehingga pengumuman pemenang pilihanraya pada Rabu (10pagi-12 tengah hari) kita mungkin akan menyaksikan lebih banyak kejutan dalam pasaran seperti yang berlaku semasa Brexit Jun lepas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat