Ini Perkembangan Pasaran Global Setelah Seminggu Perang Hamas-Israel Tercetus!

712

Menyambung pembukaan pasaran di minggu yang baru ini, perkembangan berita isu konflik peperangan di antara Hamas dan Israel kekal menjadi perhatian utama.

Ketegangan semakin meningkat dengan angka korban dan mangsa yang tercedera terus meningkat sejak serangan tercetus minggu lalu dan telah memperlihatkan kesan ke atas pasaran.

Harga minyak mentah telah melonjak pada penutupan dagangan penghujung minggu lalu ekoran impak peperangan yang berlaku.

Minyak WTI capai paras $86.50 sementara Brent lonjak hingga $90.00 setong. Menteri minyak Iran meramalkan minyak mentah bakal capai $100 setong berikutan situasi ketegangan geopolitik di Timur Tengah ketika ini.

Emas kembali mendapat tarikan sebagai aset safe-haven dengan lonjakan ketara harga pada Jumaat lalu hingga ke puncak $1,930 per auns.

Perkembangan mata wang, US dolar mengakhiri dagangan minggu lalu dengan memaparkan pengukuhannya sehingga ke sesi terakhir dengan penganalisis menjangkakan momentum akan dibawa ke minggu ini.

Pengukuhan US dolar telah bermula sejak terbitan data inflasi Amerika Syarikat (AS) pada Khamis lalu dengan ramalan untuk penurunan adalah meleset apabila inflasi kekal di paras 3.7%.

Ucapan Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell pada minggu ini dinantikan pelabur untuk mendapatkan sebarang petunjuk baru berkenaan dasar monetari.

Majoriti pasaran menjangkakan Fed akan mengekalkan kadar faedah pada mesyuarat November nanti dan berdasarkan indikator CME FedWatch, hanya 32% sahaja jangkaan untuk bank pusat menaikkan kadar faedah pada Disember.

Dengan pengukuhan US dolar yang diteruskan minggu ini, mata wang utama dalam pasaran akan terus ditekan rendah.

Euro dan Pound bakal kecundang semula setelah memaparkan peningkatan nilai pada dagangan awal minggu yang lalu.

Dolar Australia dan New Zealand sedikit meningkat pada pembukaan sesi Asia pagi ini setelah ketara merosot pada dagangan penghujung minggu lalu.

Yen bergerak agak stabil dengan statusnya sebagai mata wang safe-haven turut menjadi pilihan ketika pasaran dalam suasana berisiko seperti konflik perang yang berlaku ketika ini.

Dolar Kanada pula dilihat memiliki kelebihan untuk meningkat dalam pasaran didorong oleh kenaikan harga minyak mentah, selain data inflasi Kanada akan diperhatikan minggu ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat