Ini Sebabnya Mengapa NFT Gaming Tiba-Tiba Menjadi Trend!

649

NFT gaming atau dikenali sebagai permainan play-to-earn menjadi kegilaan sejak kebelakangan ini.

Dilaporkan trend ini bangkit pada akhir 2020 dan pertengahan 2021. Sektor non-fungible token (NFT) meraih keuntungan dengan nilai pasarannya meningkat daripada $338 juta pada akhir 2020 kepada $22 bilion pada 2021.

Melihat kepada perkembangan ini, tidak mustahil jika NFT gaming akan bertahan jauh lebih lama berbanding NFT lain seperti yang dijangka Spartan Black.

Apa yang menarik tentang NFT gaming?

  • Menggunakan teknologi NFT sebagai sokongan untuk permainan play-to-earn.
  • Hak pemilikan yang sebenar.

Dengan bermain game, pemain berpeluang mengumpul NFT dan menjualnya untuk mendapatkan keuntungan. Seperti namanya ‘NFT gaming’, ia bermakna permainan-permainan ini dibangunkan di blockchain dan bercirikan desentralisasi dimana pemain yang mengawal permainan.

Ia juga berbeza dengan permainan konvensional yang mana syarikat mengawal isi kandungan permainan dan mereka menjana keuntungan melalui transaksi in-game. Misalnya, anda membeli gems untuk membeli item di dalam game. Tetapi anda tidak dibenarkan untuk menjual semula gems tersebut kepada orang lain

Tetapi NFT gaming, menawarkan pemilikan kekal di mana anda membeli mana-mana jenis barang sama ada tanah atau karakter dan anda automatiknya mempunyai hak untuk membuat apa-apa sahaja dengan barang tersebut. Misalnya, anda membeli tanah di dalam permainan itu dan anda berhak untuk menyewakan atau menjualnya pada harga yang lebih tinggi kepada pemain lain.

Disebabkan pandemik COVID-19 menjejaskan ekonomi, menyebabkan kadar pengangguran meningkat maka tidak mustahil mengapa sektor ini tiba-tiba booming. Sambil menjadikan e-sport sebagai satu kerjaya, mereka juga secara langsung membuat pelaburan di dalam matawang kripto.

Mungkin NFT gaming bukan pilihan kebanyakan pelabur kripto tetapi ia semestinya menjadi sasaran peminat game. Bagi yang berminat, boleh lihat senarai permainan play-to-earn di bawah ini:

  1. Alien Worlds
  2. Sorare
  3. Evolution Land
  4. F1 Delta Time
  5. Axie Infinity
  6. Gods Unchained
  7. The Sandbox
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat