Ini Sentimen Matawang Utama Sebagai Penutup Dagangan Minggu Ini

492

Nilai matawang dolar Amerika Syarikat (AS) kekal lemah mengakhiri dagangan pada minggu ini selepas Federal Reserve turut serta bersama bank-bank pusat utama yang lain untuk memilih polisi monetari yang longgar. Tindakan untuk menurunkan kadar faedah adalah dilihat sebagai langkah penting untuk kembali menyokong pertumbuhan ekonomi yang lemah.

Penganalisis pasaran kewangan berpendapat berdasarkan penurunan pada penanda aras hasil perbendaharaan 10-tahun AS dan kenaikan 2% nilai emas ke paras teknikal resistance tumpuan sekitar paras tertinggi 6 tahun, dolar USD bakal berdepan tekanan penjualan untuk tempoh masa yang agak panjang.

Tumpuan pasaran kini beralih pula kepada isu rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China pada persidangan para pemimpin negara G20 di Osaka minggu hadapan. Penganalisis turut berwaspada dengan anggapan peluang untuk kedua ekonomi gergasi dunia itu untuk mencapai persetujuan dagangan adalah tipis.

China juga telah mengesahkan bahawa Presiden Xi Jinping akan bertemu dengan Presiden AS, Donald Trump minggu hadapan dan pasaran berharap pertelingkahan yang berlarutan berjaya diselesaikan di mana terus menjejaskan pertumbuhan ekonomi dan dagangan global.

Kenaikan pada dagangan Pound Sterling pada Khamis terbantut ekoran jangkaan hawkish oleh bank pusat sebelum ini meleset apabila Bank of England(BOE) mengekalkan kadar faedah sedia ada dan menurunkan unjuran pertumbuhan.

BOE seperti jangkaan mengekalkan kadar faedah dengan kesemua ahli mengundi untuk kadar dikekalkan pada 0.75%. Mereka menangguhkan dahulu mesej sebelum ini yang menyatakan keperluan bank pusat untuk menaikkan kadar selagi Britain masih mampu mengelak dari situasi pengunduran tanpa sebarang perjanjian bersama Kesatuan Eropah.

Mesej yang disampaikan oleh BOE ditafsir pasaran tidak terlalu dovish berbanding Fed dan European Central Bank (ECB) sebelum ini.

Matawang safe-haven Yen pula masih kekal stabil selepas bank pusat Jepun mengekalkan kadar faedah yang rendah di paras -0.10% dan masih komited terhadap polisi yang sangat longgar.

Matawang komoditi dolar Australia masih lagi berada dalam kelompok dagangan yang berisiko walaupun berjaya melonjakkan dagangan berbanding USD memberi reaksi terhadap kelemahan matawang Amerika tersebut.

Bank pusat Australia masih lagi dilihat untuk mempertimbangkan penurunan kadar faedah pada mesyuarat Julai dan Ogos nanti. Dagangan Aussie juga bakal dipengaruhi oleh perkembangan rundingan dagang AS-China yang akan diteruskan pada minggu hadapan.

Dolar New Zealand positif pada dagangan Khamis selepas data pertumbuhan GDP mencatatkan bacaan yang baik seperti jangkaan. Namun, pelabur dinasihatkan supaya berwaspada ekoran jangkaan penurunan kadar faedah oleh Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) pada mesyuarat Ogos nanti.

Dolar Kanada pula turut didagangkan berhati-hati dengan tumpuan adalah pada data jualan runcit Kanada pada jam 8.30 malam ini. Loonie sebelum ini positif dengan bacaan inflasi yang baik dan juga didorong oleh kenaikan harga minyak mentah dalam pasaran selepas insiden serangan kapal tangki minyak pada minggu lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat