Ini Tinjauan Pakar Ekonomi Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Dan Kadar Faedah Eropah

428

Pada hari ini, Reuters telah mengeluarkan tinjauan pendapat pakar ekonomi. Berdasarkan tinjauan tersebut, hasilnya ialah Bank Pusat Eropah dijangka akan menaikkan kadar pada pertengahan tahun hadapan

Pertumbuhan zon Eropah telah bertumbuh dengan pantas berbanding zon negara lain pada tahun lepas buat pertama kali sejak krisis kewangan 2007-2008. Namun berdasarkan tinjauan Reuters, lebih 100 pakar ekonomi berpendapat momentum pertumbuhan sudah mencapai puncak.

Konflik perdagagann antara US dan rakan dagangnya dapat membawa risiko pada zon eropah. Hal ini menyebabkan ramai pakar ekonomi ragu -ragu dengan jangkaan pertumbuhan ekonomi.

Pertumbuhan GDP dijangka akan berkembang sebanyak 2.1 peratus pada tahun ini, 1.8 peratus tahun berikut dan 1.6 peratus pada 2020.

Walaubagaimanapun, 70 peratus tinjaun tersebut iaitu 51 dariapda 69 pakar ekonomi berpendapat bahawa ECB akan menaikkan kadar sebelum kemelesetan ekonomi seterusnya.

Menurut pakar strategi makroekonomi, kami yakin bahawa ECB akan menaikkan kadar sebelum berlaku kemelesetan seterusnya tetapi risiko konfilik perang perdagangan ini dapat memperlambatkan momentum pertumbuhan.

Kebanyakkan pakar ekonomi berpendapat terdapat 10 peratus kebarangkalian bahawa ekonomi euro akan dilanda kemelesetan (bertumbuh perlahan) dan 25 peratus bagi 2 tahun berikutnya.

Dapat disimpulkan disini bahawa terdapat 3 faktor yang dapat mempengaruhi ekonomi eropah setakat ini iaitu ketegangan perdagangan, peningkatan risiko kemelesetan ekonomi US dan masalah politik EU. Faktor ini dapat melemahkan sentimen aktiviti domestik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat