Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Keadaan Semasa Politik di Itali

1,689

Pasangan matawang EUR/USD kini didagangkan di sekitar 1.1620 selepas merekodkan kejatuhan lebih dari 100 pip dari paras tertinggi Isnin. Walaupun dibuka lebih tinggi pada sesi Asia, tetapi nampaknya ketidaktentuan politik Itali terus menyebabkan volatility (turun-naik) kepada matawang Euro.

Presiden Sergio Mattarella telah menggunakan kuasa yang ada padanya untuk menolak calon menteri ekonomi kerajaan gabungan iaitu Paolo Savonna. Savonna dikenali sebagai seorang yang anti-EU dan telah dipilih oleh parti 5-star movement dan League Party dan juga dipilih oleh perdana menteri Giuseppe Conte pada minggu lalu.

Presiden Mattrella berkata beliau tidak boleh menerima seorang menteri yang akan merisikokan rakyat Itali, di mana hasil-bon kini telah meningkat tinggi. Sebagai respon kepada hal ini, Conte telah meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan pemimpin 5-star Di Maio kini sedang berusaha bagi pemecatan Presiden Mattarella.

Negara ekonomi ketiga terbesar Zon Eropah ini berkemungkinan akan menjalankan pilihanraya semula pada 9 September.

Pasaran dilihat lebih memilih ketidaktentuan politik berbanding kerajaan yang populist yang merancang untuk memotong cukai dan meningkatkan perbelanjaan. Hal ini kerana kerajaan populist seperti gabungan 5-star movement/League Party berkemungkinan akan menyebabkan hutang kerajaan Itali bertambah sehingga 132% berbanding KDNK sekaligus memberi risiko kepada ekonomi.

Disebabkan ketidaktentuan politik di Itali, indeks-indeks saham Eropah juga turut meleset dengan kejatuhan lebih banyak berlaku dalam pasaran Itali. Kejatuhan ini secara tidak langsung menyebabkan Switzerland yang banyak bergantung dari segi ekonomi kepada Eropah juga turut tertekan.

Awal hari ini, Presiden Sergio Mattarella bertemu dengan Carlo Cottarelli iaitu bekas pegawai IMF. Khabar angin bertiup kencang bahawa Presiden mungkin akan menjadikan Cottarelli sebagai perdana menteri selepas Guiseppe Conte meletak jawatan.

Kemudian, Presiden Mattarella telah melantik Cottarelli sebagai perdana menteri sementara dan parti 5-star movement dan League Party mengancam tidak akan mengundi Cottarelli.

Kecelaruan ini menjadikan Presiden Mattarella tiada pilihan kecuali mengadakan semula pilihanraya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat