Istilah Ekonomi yang Mendapat Carian Tertinggi Semasa Pilihanraya Presiden US

122

Kemenangan Trump yang pada Rabu mengejutkan sebahagian besar penduduk dunia yang mengikuti proses pilihanraya presiden US. Pasaran yang pada mulanya menyerap sentimen kepada kemenangan Trump berpatah balik sejurus sahaja beliau membuat ucapan kemenangan. Trump dilihat begitu serius mahu membangunkan semula US dan meningkatkan pertumbuhan sebanyak dua kali ganda.

Investopedia.com melaporkan kamus kewangannya mendapat kunjungan yang tinggi setiap kali berlaku ketaktentuan ekonomi dunia. Hal ini dapat dilihat semasa kejatuhan Lehman Brothers, Grexit, dan Brexit. Antara yang menjadi tumpuan para netizen dunia baru-baru ini ialah NAFTA, GDP dan Tariff.

Mari kita lihat maksud kepada terma-terma ekonomi yang menjadi tumpuan netizen baru-baru ini.

  • Black Swan

Perisitiwa Black Swan bermaksud peristiwa yang betul-betul tidak dapat dijangkakan. Antara perisitiwa Black-swan yang bersejarah ialah krisis kewangan 2008, The dot-com bubble dan baru-baru ini ialah kemenangan Trump. Terma Black-swan ini dipopularkan oleh Nassim Nicholas Taleb seorang Professor dalam bidang kewangan, penulis dan bekas trader di Wall Street.

  • Pasaran Hadapan (Futures Market)

Pasaran hadapan ialah pasaran dimana pelabur membeli dan menjual instrumen kewangan yang mana penghantarannya akan ditetapkan pada tarikh yang spesifik di masa hadapan. Suatu perjanjian kontrak asets antara pembeli dan penjual pada masa hadapan dengan menetapkan harga pada hari ini.

  • Volatility

Volatility ialah turun-naik yang tak menentu dalam pasaran. Contohnya dalam pasaran matawang, Euro berbanding USD (Eur/Usd) yang pada mulanya menaik 300 pip semasa awal pengiraan undi dan selepas itu jatuh semula 360 pip semasa Donald Trump diumumkan menang dalam pilihanraya.

  • Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA)

Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) ialah perjanjian perdagangan antara Amerika Syarikat dengan negara Amerika utara yang lain seperti Kanada dan Mexico. Perjanjian ini mengurangkan halangan perdagangan antara negara anggota bagi memudahkan perdagangan dan meningkatkan ekonomi masing-masinhg. Namun Donald Trump mahu merundingkan semula perjanjian ini kerana baginya hanya banyak merugikan US.

  • Limit Down

Limit down adalah terma yang menyatakan amaun kejatuhan maksimum bagi harga kontrak pasaran sebelum pasaran betul-betul ditutup. Semalam indeks hadapan S&P500 dan NASDAQ ditutup selepas mencapai 5 peratus limit down.

  • Brexit

Brexit ialah peristiwa dimana keluarnya UK atau Britain dari Kesatuan Eropah berikutan undian yang dibuat bulan Jun lepas. Beberapa minggu sebelum pilihanraya presiden US, Brexit sering dibandingkan dengan pilihanraya US yang dikatakan lebih besar daripada Brexit. Pun begitu, selepas sahaja Trump memenangi pilihanraya, jangkaan kebanyakan penganalisis meleset.

  • Kejatuhan Pasaran Saham (Stock Market Crash)

Kejatuhan pasaran saham ialah penjualan saham-saham dalam pasaran ekuiti pada jumlah yang tinggi dalam masa yang singkat. Semasa pilihanraya presiden pada Rabu, pelabur risau dengan keputusan pilihanraya yang boleh menyebabkan kejatuhan pasaran kerana ketaktentuan dalam sentimen semasa pelabur. Hal ini dapat dilihat semasa krisis sub-prima 2008 yang mencatatkan kejatuhan sebnyak 50% dalam nilai pasaran ekuiti US.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat