Isu Kemerdekaan Catalonia Dari Sepanyol & Kesannya Kepada Matawang Euro

268

Matawang Euro sedikit terkesan dengan ketidaktentuan politik Zon Eropah ketika ini dan salah satunya adalah isu kemerdekaan Catalonia daripada Sepanyol.

Pada 2 Oktober 2017, Presiden Catalonia, Carles Puigdemont telah membuat kenyataan bahawa Catalonia akan mengisytiharkan kemerdekaan daripada Spain dalam masa beberapa hari lagi iaitu sama ada dalam minggu ini atau awal minggu hadapan.

Kenyataan ini disusuli dengan kenyataan baru beliau semalam (3 Oktober) di BBC, ”Kami akan mengisytiharkan kemerdekaan dalam tempoh 48 jam selepas kesemua undian dikira.”

Peratusan rakyat yang mengundi hanyalah 42.3% iaitu sebanyak 2.26 juta penduduk. 90% pengundi memilih kebebasan dalam referendum tersebut iaitu bersetuju untuk keluar dari Sepanyol dan menjadi sebuah negara yang merdeka.

Pungutan suara yang diadakan pada 2 Oktober telah menyebabkan terjadinya rusuhan. Ratusan orang dilaporkan cedera dalam insiden kekacauan di seluruh Catalonia ketika pihak polis bertempur dengan orang ramai yang berkumpul bagi menyokong pungutan suara yang diadakan.

Rusuhan ini sedikit sebanyak telah memberi kesan negatif kepada matawang Euro pada Isnin, di mana pasaran melihat ia sebagai ketidaktentuan politik dan mungkin akan menjadi risiko kepada Zon-Eropah.

Namun kelemahan Euro terhenti dengan pengumuman dari pihak berkuasa Sepanyol bahawa undian yang dibuat oleh Catalonia adalah tidak sah di sisi undang-undang.

Hal ini menyebabkan ratusan ribu penunjuk perasaan berhimpun di jalan raya di sekitar bandar raya ini bagi membantah tindakan polis terhadap proses pengundian pungutan suara itu.

Rusuhan itu telah mendapat reaksi daripada raja Sepanyol , Raja Felipe semalam dan mengkritik pemimpin pemisah Catalan sebagai ‘perosak’ prinsip demokrasi dan memecahbelahkan rakyat Catalan.

Buat masa ini pakar penganalisis politik dan ekonomi belum dapat memberi apa-apa komentar apakah yang akan terjadi kerana menunggu bagaimana reaksi Sepanyol menangani hal ini.

Nantikan sambungan daripada artikel ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat