‘Jangan Beli Emas, Bitcoin’ – Timbalan Pengerusi Berkshire Hathaway

6,592

Timbalan pengerusi Berkshire Hathaway yang juga rakan kongsi Warren Buffett, Charlie Munger sekali lagi menjelaskan pandangannya terhadap Bitcoin yang dianggap sebagai ‘racun tikus’.

Individu ini sejak dari awal lagi bukanlah peminat Bitcoin. “Saya tidak rasa bitcoin akan menjadi medium pertukaran dunia. Ia terlalu volatile untuk berfungsi sebagai pertukaran.”

Jelasnya lagi, matawang Satoshi Nakamoto itu mengingatkan kepada kenyataan yang dipopularkan oleh Oscar Wilde berkenaan pemburuan musang: The pursuit of the uneatable by the unspeakable. Bahasa mudahnya: Hanya mereka yang kurang bijak mengejar apa yang tidak menguntungkan.

Sebaliknya, Munger berpendapat bank yang beroperasi dengan baik merupakan penyumbang kepada tamadun dan ianya adalah bank-bank pusat yang mengawal sistem perbanknya sendiri dan bekalan wang.

Sebagai langkah terbaik, Munger menyarankan kepada orang ramai untuk mengikut caranya yang tidak pernah membeli emas mahupun bitcoin.

Apabila disoal berkaitan harga Bitcoin yang mencecah atas $50,000 dan nilai pasaran Tesla yang mencecah $1 trilion baru-baru ini, Munger memetik pepatah terkenal penulis Inggeris, Samuel Johnson: “Sir, there is no settling the point of precedency between a louse and a flea“.

Apa yang dimaksudkan oleh individu berusia 97 tahun itu adalah, dia sendiri tidak pasti yang mana lebih teruk, sama ada nilai pasaran Tesla atau nilai Bitcoin yang mana kedua-duanya tinggi.

Pengasas Daily Journal itu juga menolak tegas bahawa mereka akan mengikut Tesla yang membuat pelaburan dalam Bitcoin baru-baru ini, “Tidak. Kami tidak akan mengikut Tesla dalam pelaburan bitcoin.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat