Jualan Runcit Teras Dilihat Bertahan Lebih Baik Pada Julai! Adakah Ekonomi Dapat Menghindari Kemelesetan?

333

Jualan runcit A.S. tidak berubah pada Julai kerana penurunan harga petrol namun perbelanjaan pengguna dilihat masih bertahan. Ini boleh meredakan lagi kebimbangan bahawa ekonomi sudah berada dalam kemelesetan.

Jabatan Perdagangan pada hari Rabu berkata bahawa bacaan mendatar jualan runcit bulan lepas mengikuti peningkatan 0.8% yang disemak menurun pada bulan Jun. Jualan runcit pada bulan Jun sebelum ini dilaporkan telah meningkat 1.0%.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan bahawa jualan akan meningkat 0.1%, dengan anggaran antara serendah penurunan 0.3% hingga setinggi peningkatan 0.9%. Jualan runcit kebanyakannya barangan dan tidak diselaraskan untuk inflasi.

Harga pengguna bulanan tidak berubah pada bulan Julai kerana harga petrol jatuh daripada paras tertinggi, menurunkan kadar tahunan kenaikan inflasi kepada 8.5% daripada 9.1% pada bulan Jun.

Purata harga petrol nasional turun kepada kira-kira $4.27 segelen pada minggu terakhir bulan Julai selepas mencecah paras tertinggi sepanjang masa hanya melebihi $5.00 pada pertengahan Jun, berdasarkan data. Harga di pam adalah purata $3.943 segelen pada hari Rabu.

Tanpa mengira kereta, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit meningkat 0.8% bulan lepas selepas meningkat 0.7% pada bulan Jun.

Perbelanjaan pengguna meningkat pada kadar paling perlahan dalam dua tahun pada suku kedua. Kenaikan sederhana itu diimbangi oleh kelemahan dalam perbelanjaan perniagaan dan kerajaan serta pelaburan kediaman, mengakibatkan penguncupan KDNK suku kedua berturut-turut. Tetapi dengan pasaran buruh mengekalkan kadar pertumbuhan pekerjaan yang pantas pada bulan Julai dan pengeluaran perindustrian mencecah rekod tertinggi, ekonomi mungkin tidak mengalami kemelesetan.

Namun, kenaikan kadar faedah yang agresif Rizab Persekutuan untuk mengurangkan permintaan dan mengekang inflasi telah menyebabkan ekonomi terdedah kepada kemerosotan. Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 225 mata asas sejak Mac.

Jualan runcit teras bertahan walaupun perbelanjaan beralih kembali kepada perkhidmatan seperti restoran, rekreasi dan perjalanan udara. Inflasi yang tinggi telah menjadikan pengguna lebih sensitif terhadap harga, menyebabkan peruncit mempunyai lebihan inventori dan memaksa mereka menawarkan diskaun harga.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat