Jutawan Hedge Fund Dengan Hasil Kekayaan $2.9 Bilion Ini Dedah Rahsia Kejayaan

815

John Arnold dilahirkan di Texas pada 1974. Beliau merupakan graduan Matematik dan Ekonomi di Vanderblit University, Nashville, Tennessee. Setelah menamatkan pengajiannya, John telah bekerja sebagai seorang penganalisis di Enron, sebuah syarikat pelaburan asas tenaga.

Tidak lama kemudian, beliau dilantik sebagai pelabur derivatif di bahagian gas semula jadi. Semasa perkhidmatannya, John berjaya menjana keuntungan sebanyak $750 juta ketika perniagaan teras syarikat berkenaan mengalami kerugian.

Berdasarkan pencapaiannya itu, pihak pengurusan Enron telah memberikannya bonus sebanyak $8 juta! Malangnya, syarikat tersebut tidak dapat bertahan lama gara-gara terlibat dengan penipuan perakaunan pada tahun 2001. Akan tetapi, John tidak disabitkan dengan apa-apa salah laku yang berkaitan dengan penipuan berkenaan.

Seterusnya, John memutuskan untuk menubuhkan syarikat hedge fund yang berasaskan gas asli, Centaurus Advisors lalu mengambil beberapa orang kakitangan Enron untuk bekerja dengannya pada tahun 2002. Uniknya, syarikat berkenaan berjaya menjana keuntungan sebanyak 50% pada 7 tahun pertama penubuhannya.

Di samping itu, Centaurus Advisors berjaya menguruskan aset sebanyak $5 bilion pada tahun 2009. Setelah 10 tahun beroperasi, John terpaksa menutup syarikatnya itu kerana berhadapan dengan krisis kejatuhan harga gas lalu memutuskan untuk bersara ketika usianya 38 tahun.

Kini, beliau dan isterinya, Laura telah melancarkan sebuah dana yang dikenali sebagai Laura and John Arnold Foundation yang menfokuskan kepada kerja-kerja amal. Bukan itu sahaja! Jumlah pendapatan yang dicatatkan oleh John adalah sebanyak $2.9 bilion menjadikannya sebagai individu ke-219 terkaya di Amerika Syarikat dan billionaire termuda yang belum mencecah usia 40 tahun.

Melalui kejayaannya itu, John Arnold mendedahkan satu tips yang menjadi pegangannya dalam kehidupan iaitu setiap individu perlu mencari kerjaya yang bersesuaian dan cuba sedaya upaya untuk mencipta wang yang banyak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat