Kebal Sangat Ni, Sampai Vaksin AstraZeneca Pun Tak Berkesan

918

Afrika Selatan menghentikan kempen vaksinasi terhadap Covid-19 pada hari Ahad setelah satu kajian baru menunjukkan bahawa vaksin AstraZeneca kurang berkesan terhadap varian virus yang terdapat di negara ini.

Kajian yang dilakukan oleh University of the Witwatersrand di Johannesburg, menyimpulkan bahawa vaksin tersebut hanya menawarkan perlindungan terhad terhadap varian virus yang dikesan di Afrika Selatan pada akhir tahun lalu.

Berita itu merupakan tamparan hebat bagi Afrika Selatan, yang menyaksikan lebih daripada 46,000 orang mati akibat virus tersebut.

Terdahulu, ia telah merancang untuk mula menvaksinasi rakyatnya dengan sejuta dos vaksin AstraZeneca dalam beberapa hari mendatang. Tetapi kajian itu mendapati bahawa vaksin hanya 22% berkesan ke atas varian virus Afrika Selatan.

AstraZeneca mengatakan pada hari Ahad bahawa ia sedang mengembangkan vaksin lain yang akan lebih berkesan terhadap varian Afrika Selatan, yang dijangka akan tersedia pada musim luruh ini.

Susulan daripada laporan ini, Australia yang dijangka akan meluluskan penggunaan vaksin AstraZeneca dalam beberapa hari lagi, cuba meyakinkan rakyatnya mengenai keberkesanan vaksin tersebut.

Negara ini telah memesan 53 juta dos vaksin AstraZeneca, yang sebahagian besarnya akan dibuat secara tempatan oleh CSL Ltd, iaitu syarikat bioteknologi yang berpusat di Melbourne.

Australia, bagaimanapun, kurang mendapat tekanan untuk memulakan vaksinasi setelah berjaya membendung penularan virus. Pada hari Isnin, hanya satu kes baru coronavirus dilaporkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat