Kebimbangan Eropah Kini Terarah Kepada Sektor Perbankan Itali

46

Montei dei Paschi di Siena berkata pada Isnin bahawa mereka dalam rundingan dengan beberapa pengurus dana domestik dan kumpulan pelabur berkaitan penjualan portfolio ‘bad loan‘ mereka yang perlu dikeluarkan sebelum bank tertua ini diambil alih oleh kerajaan.

Bad loan adalah hutang yang tidak dibayar, oleh itu ia adalah sia-sia kepada si pemberi pinjaman. Bad loan adalah hutang si peminjam yang muflis. Bad loan ini juga boleh terjadi jika aktiviti bagi mendapatkan hutang itu semula melebihi dari jumlah hutang tersebut.

Ini merupakan siri rundingan terbaru yang telah berjalan lama dahulu bagi menyelamatkan bank tertua dunia ini.

Bank keempat terbesar di Itali ini mempunyai 26 billion euro ($29.04 billion) hutang setakat penghujung tahun lalu dan telah menetapkan 28 Jun sebagai tarikh tamat rundingan bersama Quaestio, dana yang menguruskan penyelamatan institusi kewangan Atlante yang juga mewakili rundingan dari beberapa pelabur yang lain.

Bank ini tidak menamakan pelabur-pelabur tersebut, tetapi laporan menyatakan mereka adalah pengurus dana ekuiti swasta dari US iaitu Fortress dan pengurus ‘bad loan‘ di Itali Credito Fondiario.

Montei dei Paschi juga menjadi bank yang paling lemah dalam ujian stress yang dibuat di Eropah Julai lalu, telah meminta untuk diselamatkan selepas gagal mendapatkan dana di pasaran Disember lepas. Kini Montei dei Paschi kekurangan modal sebanyak 8.8 billion euro.

Rundingan terhadap bank tertua ini menampakkan keberhasilan, namun dua lagi institusi perbankan di Rome mengalami kesusahan untuk mendapatkan sokongan dari kerajaan. Dua bank tersebut adalah, Popolare di Vicenza dan Vaneto Banca yang mempunyai jumlah kekurangan modal sehingga 6.4 billion euro.

Bagi mengeluarkan ‘bad loan‘ tersebut dari penyata imbangan Montei dei Paschi, Atlante dan pelabur-pelabur yang lain bersedia untuk mengambil alih majoriti ‘bad loan‘ yang telah dipakejkan semula dalam bentuk sekuriti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat