Kenaikan Harga Minyak Disokong Oleh Faktor-faktor Ini

249

Dagangan minyak mentah meningkat di tengah pengeluaran minyak AS yang perlahan berikutan operasi di Teluk Mexico yang masih terhenti setelah lebih seminggu dilanda Taufan Ida.

Memasuki sesi pasaran Eropah, niaga hadapan WTI Amerika Syarikat menokok 14 sen kepada $69.44 setong, manakalan dagangan minyak mentah Brent pula meningkat 22 sen pada $72.82 setong.

Kira-kira 77% atau 1.4 juta tong sehari pengeluaran masih terhenti, menyebabkan pasaran kehilangan sekitar 17.5 juta tong minyak setakat ini.

Di sisi lain, Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) menjangkakan pengeluaran minyak mentah AS jatuh sebanyak 200,000 tong sehari pada tahun 2021, dengan mengatakan bahawa Taufan Ida menyebabkan penurunan lebih besar daripada jangkaan sebelumnya.

Sementara itu, laporan dari Institut Petroleum Amerika (API) menunjukkan penurunan minyak mentah pada minggu lalu lebih rendah dari jangkaan, tetapi pengurangan inventori petrol dan penyulingan lebih besar dari diramalkan.

Bekalan minyak mentah AS turun sebanyak 2.9 juta tong pada minggu lalu, sementara inventori petrol pula berkurang 6.4 juta tong. Stok penyulingan pula susut sebanyak 3.7 juta, menurut data API.

Dalam pada itu, pengukuhan harga turut disokong oleh ketegangan petunjuk perasaan di Libya yang menyebabkan eksport minyak di Es Sider dan Ras Lanuf terganggu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat