Kenali Apa Itu Wrapped Token

2,662

Wrapped token sering juga dipetik di dalam artikel kripto daripada Intraday. Tidak ramai tahu apa yang dimaksudkan dengan ‘wrapped’ dan fungsi token ini dalam ekosistem blockchain.

Kenapa ‘wrapped’?

Ringkasnya, wrapped token adalah matawang kripto yang terikat atau bersandarkan kepada matawang kripto yang lain, iaitu token yang mewakili token asal.

Tetapi, kaitannya dengan perkataan ‘wrapped’ boleh dibayangkan dengan: token asal ‘dibalut’ atau ‘berselindung’ dengan balutan digital supaya versi ‘wrapped’ dapat dihasilkan di blockchain lain.

Semua blockchain yang anda kenali bermula daripada Bitcoin, Ethereum, Cardano, XRP Ledger, dan Solana mengetengahkan fungsi yang berbeza-beza. Bagi aset natif di sesebuah blockchain; Bitcoin (BTC) tidak boleh beredar dalam ekosistem Ethereum begitu juga sebaliknya.

Maka, wujudnya wrapped token bertujuan untuk menghubungkan kedua-dua rangkaian yang berbeza. Di sinilah manfaat wrapped token kerana anda boleh memindahkan aset anda dari satu rangkaian ke rangkaian yang lain.

Pelabur juga tidak perlu bimbang kerana cara pelaburan aset ini sama sahaja seperti pelaburan token-token asal.

Kenali wrapped token

Wrapped token biasanya token versi asal yang berfungsi di Ethereum. Ini bermakna setiap wrapped token mengikut standard ERC-20. Cara untuk membezakannya dengan token asal ialah melalui huruf ‘W’ di setiap awal simbol wrapped token.

Misalnya:

  • WBTC (Wrapped Bitcoin)
  • WETH (Wrapped Ethereum)
  • WMATIC (Wrapped Matic)

Tetapi ada juga wrapped token yang tidak dimulakan dengan ‘W’. Sebaliknya bermula dengan awalan simbol bagi rangkaian lain. Contoh:

  • RENZEC (renZEC)
  • RENDOGE (renDOGE)
  • RENBTC (renBTC)

Nilai bagi setiap wrapped token adalah sama dengan nilai token asal. Cuma pelabur kena faham, wrapped token bukanlah token asal tetapi merupakan cerminan kepada token asal.

Proses wrapping

Untuk menghasilkan wrapped token, perkara yang diperlukan adalah entiti yang bertanggungjawab menjalankan proses wrapping dan memiliki jumlah token asal sama seperti jumlah wrapped token.

Misalnya WBTC: entiti tersebut perlu memiliki 1 BTC untuk 1 WBTC yang dihasilkan.

Entiti tesebut boleh jadi sesiapa sahaja sama ada pelabur, multisig wallet, organisasi autonomi desentralisasi (DAO), atau kontrak pintar.

Proses wrapping boleh diperincikan melalui:

  • Pelabur hantar BTC kepada entiti untuk penghasilan versi wrapped.
  • Entiti kemudian melombong WBTC di Ethereum berdasarkan jumlah BTC yang dikirim.
  • Untuk unwrapped, pelabur akan letakkan arahan pembakaran WBTC kepada entiti yang bertanggungjawab sebelum BTC diserahkan kepada pelabur.

Kesimpulannya…

Dapat disimpulkan kehadiran wrapped token membantu fungsi saling kendali dalam matawang kripto dan ekosistem kewangan desentralisasi (DeFi).

Pelabur boleh mendapatkan mana-mana wrapped token di mana-mana platform pertukaran kripto yang menyokong aset ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat