Kenali Binance Smart Chain – Pesaing Kepada Rangkaian Ethereum

1,824

Perasan tak sejak kebelakangan ini Binance Smart Chain (BSC) mula mendapat perhatian? Lagi-lagi selepas Binance Coin (BNB) mencatatkan lonjakan harga ke paras tertinggi sepanjang masa (ATH), $342 pada 19 Februari.

Jom kenali BSC, rangkaian yang sedang bersaing sengit dengan Ethereum!

BSC juga dikenali sebagai blockchain yang beroperasi selari dengan Binance Chain. Tidak seperti Binance Chain, BSC mengetengahkan fungsi kontrak pintar dan penyesuaian dengan Ethereum Virtual Machine (EVM).

Menariknya, ia merupakan blockchain yang berdiri sendiri dan masih boleh beroperasi walaupun Binance Chain offline. Lagi, memandangkan BSC serasi dengan EVM, ia dilancarkan lengkap dengan mekanisme Ethereum dan DApps. Ini bermakna, mudahlah untuk pembangun untuk menarik keluar projek mereka dari Ethereum.

BSC berfungsi dengan dua cara:

Konsensus – Ia menggunakan Proof of Staked Authority (PoSA) yang mana peserta mempertaruhkan BNB untuk menjadi validators. Jika mereka mencadangkan blok yang sah, mereka akan menerima bayaran transaksi dari transaksi yang disertakan sekali.

Berbeza dengan protokol lain, tiada subsidi blok dari BNB yang baru dilombong memandangkan BNB tidak bersifat inflasi. Sebaliknya, bekalan BNB akan berkurangan dari masa ke semasa kerana pihak Binance melakukan pembakaran coin.

Keserasian cross-chain – Ini membolehkan pengguna untuk memindahkan aset daripada satu blockchain kepada blockchain yang lain. Dari ethereum ke BSC, dari EOS ke BSC dan sebagainya. Token BEP-2 and BEP-8 dari Binance Chain boleh ditukar untuk BEP-20.

Di Binance exchanger, pasti anda perasan dengan beberapa matawang kripto seperti BTC, ETH, LTC, EOS atau XRP yang wujud sebagai ‘peggy coins‘. Kesemua token tersebut bersandarkan kepada aset di native chains mereka. Misalnya, anda memilih untuk mengunci 10 BTC untuk menerima 10 BTCB di Binance Chain. Bila-bila masa sahaja anda boleh dagangkan 10 BTCB pada 10 BTC.

Susulan daripada ciri fleksibiliti yang ditanggung BSC, aset daripada pelbagai chains boleh digunakan dalam sektor DeFi yang sedang membangun. Misalnya, aplikasi seperti PancakeSwap yang membenarkan penggunanya berdagang aset, terlibat dalam yield farming dan mengundi. Begitu juga BurgerSwap dan BakerySwap.

Jika difahami konsepnya secara meluas, barulah faham mengapa kebanyakan pembangun sudah beralih dari Ethereum ke BSC. Contohnya, 1inch baru-baru ini mengumumkan telah menyertai BSC ekoran daripada kos gas yang semakin tinggi di rangkaian Ethereum.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat