Keputusan Pilihan Raya AS Dipertikaikan? Ini Akan Terjadi!

905

Walaupun hasil undian di beberapa kawasan belum disahkan, presiden AS, Presiden Donald Trump telah mengumumkan kemenangannya ke atas pencabar Demokrat Joe Biden hari ini.

Berikutan dengan itu, ianya telah mencetuskan kebimbangan kepada Demokrat kerana Trump akan berusaha untuk mempertikaikan keputusan pilihan raya. Hal ini demikian kerana pertikaian tersebut akan menimbulkan beberapa isu besar terhadap negara berkenaan.

Data pengundian awal menunjukkan Demokrat mengundi melalui pos dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada Republikan. Di negeri-negeri seperti Pennsylvania dan Wisconsin yang tidak mengira undian hingga hari pilihan raya, keputusan awal didakwa memihak kepada Trump kerana mereka lebih lambat mengira undian yang dikirimkan. Oleh yang demikian, Demokrat telah meramalkan bahawa Trump akan mengisytiharkan kemenangan lebih awal sebelum undian tersebut dihitung sepenuhnya.

Ianya akan mengakibatkan proses pengadilan di mahkamah berkenaan prosedur pengundian. Kes-kes yang diajukan di setiap negara akan dikemukan kepada Mahkamah Agung AS, sebagaimana pilihanraya Florida pada tahun 2000, ketika Republik George W. Bush berjaya mengalahkan Demokrat Al Gore dengan hanya 537 suara di Florida setelah pengadilan memutuskan untuk menghentikan pengulangan.

Trump yang melantik Amy Coney Barrett sebagai hakim Mahkamah Agung hanya beberapa hari sebelum pilihan raya, mewujudkan majoriti konservatif 6-3 yang dapat memilih presiden.

Selain itu, Presiden AS tidak akan dipilih dengan majoriti undi popular. Di bawah Perlembagaan, calon yang memenangi majoriti 538 undi, yang dikenali sebagai Electoral College, menjadi presiden seterusnya. Pada tahun 2016, Trump kehilangan undi popular nasional kepada Demokrat Hillary Clinton tetapi memperoleh 304 undi pilihan untuknya.

Calon yang memenangi undi popular setiap negeri biasanya memperoleh pemilih negeri itu. Tahun ini, para pemilih akan bertemu pada 14 Disember untuk mengundi. Kedua-dua dewan Kongres akan bersidang pada 6 Januari untuk mengira undi dan mengisytiharkan pemenangnya.

Kebiasaannya, gabenor akan mengesahkan keputusan di negeri masing-masing dan berkongsi maklumat tersebut dengan Kongres.

Seterusnya, jika tiada calon yang memperoleh majoriti undi akan mendorong kepada ‘contingent election’ berdasarkan Pindaan Perlembagaan ke-12, yang membolehkan Dewan Perwakilan memilih presiden berikutnya, sementara Senat memilih wakil presiden.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat