Keterangan Bekas Pegawai SEC Bagaikan Bom! ‘XRP Adalah Sekuriti’

9,068

Penelitian kes saman Securities and Exchange Commission (SEC) terhadap Ripple Labs masih berlangsung.

Bekas pengarah kewangan korporat SEC, William Hinman dalam keterangan terbaru mendedahkan XRP merupakan sekuriti yang tidak berdaftar.

Sebagai rekod, Hinman pernah mengisytiharkan Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) sebagai bukan sekuriti.

Susulan daripada itu, Hinman juga menjelaskan pernah memberi amaran kepada Ripple untuk menghentikan serta-merta penjualan koin tersebut:

Yang paling saya ingat ialah ketika XRP dan seseorang yang memiliki jawatan ini sebelum saya, termasuk pegawai penguatkuasa berminat untuk menyusun semula supaya ia mengikut undang-undang. Dan perkara pertama saya katakan ketika itu ialah; anda berterusan menawarkan XRP tanpa sekatan yang bermakna sebagai sebuah penawaran sekuriti. Jika anda ingin mematuhi undang-undang, anda perlu berhenti dan mereka akan faham.

Keterangan daripada Hinman memberi tamparan kepada Ripple, lagi-lagi firma itu sendiri yang menuntut kebenaran daripada pihak mahkamah untuk membawa individu tersebut memberi penjelasan.

Pada masa yang sama, SEC telah mengusulkan hakim Sarah Netburn untuk meluluskan perlindungan terhadap log khas mereka dengan alasan ia mengandungi maklumat terperinci seperti isu dan waktu yang berkaitan komunikasi antara beberapa pegawai SEC.

Apa yang dibimbangkan SEC ialah jika ada pihak mahu mengeksploitasinya dengan tujuan yang salah.

Agensi penyelia itu turut meminta keterangan Hinman diredaksi atau diteliti secara menyeluruh memandangkan terdapat aspek yang perlu dititikberatkan iaitu informasi dan identiti pihak ketiga iaitu bekas dan klien semasa Hinman, termasuk pihak ketiga yang terlibat dalam perbincangan perniagaan mereka dengan SEC kerana kesemuanya ada kaitan dengan undang-undang sekuriti persekutuan.

Ketika penulisan, XRP didagangkan pada $1.12, susut lebih 1% dalam 24 jam. Aset ini bagaimanapun menyaksikan lonjakan lebih 14% sejak minggu lepas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat