Ketidaktentuan Ekonomi dan Data Yang Tidak Mencukupi Punca RBNZ Sukar Buat Ramalan!

62

Bank Pusat New Zealand pada Isnin mengatakan bahawa ketidakpastian radikal dunia menyukarkan ramalan dasar kewangan. RBNZ juga mengatakan bahawa data inflasi yang dikeluarkan dengan lebih kerap akan menjadikan ramalan terhadap ekonomi lebih mudah.

RBNZ minggu lalu telah mengambil keputusan untuk mengekalkan pendirian neutral kadar tunai semalaman (overnight cash rate) pada paras 1.75 peratus.

Hampir separuh daripada 16 ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters juga berpendapat bahawa bank pusat hanya akan mula mengetatkan dasar semasa bermula pertengahan tahun 2018.

Dalam masa yang sama, RBNZ turut meletakkan unjuran kenaikan selanjutnya pada akhir tahun 2019.

Penolong Gabenor Bank Pusat New Zealand, John McDermott dalam ucapan pada Isnin di Chrsistchurch mengatakan bahawa kadar tunai lebih sesuai diletakkan ada kadar stabil untuk beberapa ketika walaupun pasaran masih kekal tidak menentu.

Mc Dermott juga mempertahankan bahawa pendekatan yang diambil oleh bank pusat berkenaan dikira sebagai fleksibel dan hanya akan berubah mengikut keadaan semasa.

Namun begitu, beliau menambah bahawa data CPI bulanan yang dikeluarkan oleh negara lain sedikit sebanyak membantu RBNZ untuk meningkatkan keupayaan ramalan memandangkan data CPI New Zealand hanya akan dilaporkan secara sukuan.

Faktor ini juga mengehadkan New Zealand untuk meletakkan sebarang unjuran mahupun ramalan ekonomi.

New Zealand merupakan salah satu daripada dua negara maju yang masih menggunakan indeks harga pengguna secara suku tahunan, dan bukannya setiap bulan.

Beberapa jam sebelum ucapan Mc Dermott, satu data positif telah dikeluarkan hasil kesinambungan daripada kadar yang rendah iaitu data jualan runcit yang berkembang sebanyak 1.5 peratus berbanding jangkaan sebanyak 0.9 peratus.

Semua Event Penting Yang Anda Harus Beri Perhatian Sepanjang Minggu Ini (15-19 Mei 2017)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat