Ketidaktentuan Pergerakan Harga Minyak Masih Mempengaruhi Sentimen

315

US dolar meningkat ke paras ketinggian dua minggu berbanding sekumpulan matawang utama berikutan pelabur melepaskan pegangan terhadap aset berisiko disebabkan kejatuhan harga minyak mentah ke paras yang lebih rendah.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama didagangkan pada 100.22 selepas mencecah paras ketinggian dua minggu pada sesi sebelumnya pada 100.48.

Senat Amerika Syarikat sebulat suara telah meluluskan pakej rangsangan bernilai $484 bilion bagi membantu menyokong perniagaan kecil yang terjejas akibat pandemik coronavirus dan hospital untuk meningkatkan ujian COVID-19. Ia kemudiannya dibawa ke peringkat Dewan Perwakilan untuk diluluskan.

Melalui pakej tersebut, $310 bilion akan disasarkan kepada Program Perlindungan Gaji yang dirancang untuk memastikan pekerja dari syarikat kecil mendapat gaji, setelah $350 bilion dari pakej $2 trilion sebelum ini telah dihabiskan pada minggu lalu.

Niaga hadapan minyak mentah WTI Amerika Syarikat bagi bulan Jun mengalami kejatuhan bebas sehingga mencecah harga di bawah paras $12 setong pada sesi sebelumnya, dan kini kembali meningkat untuk didagangkan di sekitar harga $13.60 setong pada sesi Asia.

Volatiliti harga minyak mentah kekal tinggi selepas kejatuhan yang dialami WTI Amerika Syarikat sehingga mencecah ke paras negatif pada dagangan Isnin.

Matawang yang berkait dengan minyak mentah, dolar Kanada terus diniagakan lemah selepas mencecah paras terendah tiga minggu berbanding US dolar pada sesi sebelumnya.

Sementara itu, matawang pound didagangkan lebih rendah berbanding USD berikutan pertumbuhan pekerjaan UK yang lebih perlahan pada bulan Februari, dengan kadar pengangguran meningkat kepada 4.0%.

Euro kembali menyusut berbanding US dolar pada sesi Asia selepas mencatat peningkatan pada sesi sebelumnya disokong oleh bacaan laporan sentimen ekonomi Jerman tinjauan ZEW yang memberangsangkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat