Khabar Angin Mengenai ECB Cetus Lonjakan Euro!

346

Khabar angin bertiup kencang bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) akan mempertimbangkan kenaikan kadar faedah 50 mata asas telah memacu lonjakan mata wang euro ke paras tertinggi dua minggu pada sesi Eropah.

Terbaharu, Reuters melaporkan bahawa penggubal dasar ECB akan membincangkan sama ada untuk menaikkan kadar sebanyak separuh mata asas yang lebih besar daripada jangkaan pada mesyuarat polisi Khamis ini.

Memetik kenyataan daripada dua sumber yang mempunyai pengetahuan langsung kepada perkara itu, penggubal dasar juga dikatakan menerima penjanjian untuk menyediakan bantuan bagi negara berhutang seperti Itali dalam pasaran bon.

Susulan laporan tersebut, euro melonjak sekitar 1% kepada 1.0253 berbanding US dolar.

Sementara hasil bon Eropah melantun lebih tinggi, dengan hasil Jerman dua tahun meningkat 5 mata asas kepada 0.56%.

Beralih pula kepada raja mata wang USD, indeks dolar merosot lebih rendah berbanding kebanyakan mata wang utama pada 106.73.

Walaupun didagangkan positif pada awal dagangan, pegangan mata wang gergasi itu kembali dilepaskan ketika pelabur terus mengurangkan jangkaan untuk Federal Reserve (Fed) membuat peningkatan kadar lebih besar iaitu 100 mata asas pada mesyuarat minggu depan.

Dalam pada itu, mata wang pound turut memanfaatkan penyusutan USD untuk kembali meningkat selain turut disokong oleh data pekerjaan UK yang bertambah baik pada bulan Mei.

Di sisi lain, dolar Aussie dan kiwi juga maju lebih tinggi dengan dagangan Aussie disokong oleh kenyataan hawkish Reserve Bank of Australia (RBA) dalam minit mesyuaratnya untuk mengambil langkah meningkatkan kadar selanjutnya bagi memerangi inflasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat