Komen Lebih Hawkish Oleh Gabenor Philip Lowe Melonjakkan Matawang AUD

100

Gabenor bank pusat Australia (RBA) pada Selasa mengatakan bahawa tiada perubahan polisi dalam masa terdekat dengan inflasi dijangka akan terus berada di bawah sasaran untuk jangka masa dua tahun. Ini menunjukkan kemungkinan tiada kenaikan kadar faedah dalam jangka panjang.

RBA telah mengekalkan kadar faedah 1.50% sejak lebih dari setahun lalu. Pada awal bulan ini, RBA juga menurunkan ramalan terhadap inflasi-teras (core-inflation) yang kini berada di bawah tren jangka panjang iaitu 2 – 3 peratus.

“Kami masih kekurangan gunatenaga-penuh, dan inflasi dijangka akan naik beransur-ansur dan kekal di bawah purata buat masa ini,” kata Gabenor Philip Lowe di Sydney.

“Ini bermaksud kelangsungan policy monetari akomodatif masih bersesuaian,” tambah beliau.

“Jika ekonomi terus meningkat mengikut jangkaan, berkemungkinan besar tindakan seterusnya untuk kadar faedah adalah kenaikan berbanding diturunkan.”

Prospek pelaburan perniagaan juga semakin cerah dengan lebih banyak syarikat sekarang yang bersedia mengambil risiko dengan melabur dalam aset baru, kata Lowe.

Tetapi perbelanjaan pengguna masih lagi lemah yang disebabkan oleh peningkatan hutang isirumah lebih pantas daripada pendapatan. Ini juga adalah faktor utama yang menekan inflasi.

Penduduk Australia mendapat kenaikan gaji sebanyak 2% pada suku ketiga berbanding dengan kenaikan di sekitar 3.5% iaitu paras tertinggi pernah dicapai.

Aussie dolar membuat kenaikan selepas komen oleh Gabenor Lowe petang tadi. AUD/USD naik dari paras terendah hari ini dari 0.7532 kepada 0.7583.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat