Kongres AS Luluskan Langkah Untuk Halang ‘Government Shutdown’

722

Kongres Amerika Syarikat (AS) yang dikawal Demokrat telah meluluskan rang undang-undang ‘stopgap funding’ untuk mengelakkan penutupan sebahagian kerajaan ketika Senat masih berusaha untuk menyetujui kenaikan had siling hutang (debt ceiling).

Pemimpin Majoriti Senat Demokrat AS, Chuck Schumer mengatakan langkah tersebut akan mengekalkan tahap pendanaan semasa di seluruh agensi kerajaan hingga 3 Disember.

Senat akan membuat undian untuk rang undang-undang stopgap pada pagi Khamis waktu AS sebelum dibawa ke Dewan Perwakilan AS untuk diluluskan dan diserahkan kepada Presiden Joe Biden untuk ditandatangani menjadi undang-undang.

Ketua Republik Senat Mitch McConnell mengatakan mereka akan menyokong pakej pendanaan tersebut untuk memastikan kerajaan terus dibukan sehingga tahun fiskal baru mulai 1 Oktober.

Parti Republikan Senat pada awal minggu ini telah menyekat langkah untuk menaikkan had hutang jangka panjang negara itu, yang mana ia boleh mendorong kepada penutupan kerajaan sekiranya tidak diluluskan.

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen telah memberitahu penggubal undang-undang bahawa Amerika akan kehabisan wang sekiranya had hutang tidak diluluskan. Ia juga akan menjejaskan pasaran kewangan dan keyakinan terhadap dolar sebagai matawang rizab.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat