Kredibiliti Kwasi Kwarteng Dipersoal! IMF Kritik Rancangan Ekonomi Baru UK

112

‘Rancangan dia baik dah, bukan tahap amatur tapi kena rujuk yang lebih pakar kot.’

Strategi ekonomi baru yang diperkenalkan kepimpinan Perdana Menteri Liz Truss mungkin disukai rakyat United Kingdom (UK) namun ia mendapat tentangan kuat oleh pasaran.

Terbaharu Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) secara terbuka mengkritik rancangan yang di bawa Menteri Kewangan UK, Kwasi Kwarteng apabila nilai Pound susut sebaik pemotongan cukai dilaksanakan.

Pound telah menyusut ke paras terendahnya sepanjang zaman pada $1.0327 pada Isnin sehingga menjejaskan pergerakan pasaran mata wang UK.

Ulas jurucakap IMF, tekanan inflasi global yang tinggi memerlukan pelaksanaan dasar monetari yang khusus dan sebarang pakej fiskal tidak bersasarkan boleh merencatkan usaha bank pusat.

Sebagai pengetahuan, Bank Pusat England (BOE) sedang melaksanakan dasar pengetatan bagi mengawal inflasi namun pengurangan cukai yang diperkenal Kwarteng mensia-siakan usaha awal bank pusat.

Ekoran itu, IMF tanpa berselindung mempersoalkan kredibiliti rancangan Kwarteng selain menggariskan bahawa tindakan itu boleh meningkatkan ketidaksamaan dalam ekonomi UK.

Ini secara tidak langsung juga memberi tamparan hebat kepada Kwarteng serta Truss untuk menilai semula rancangan yang diperkenalkan.

Walaupun pada dasarnya rancangan tersebut direka bagi menyokong isi rumah dan perniagaan sambil menggandakan kadar pertumbuhan ekonomi jangka panjang, namun asasnya telah menyebabkan pelabur hilang keyakinan.

Selain itu, pakar ekonomi termasuk pelabur dan eksekutif terkemuka  dilihat seolah-olah memboikot rancangan ekonomi tersebut.

Pada sisi berbeza, IMF yang memegang kepentingan simbolik dalam politik Britain sejak krisis imbangan pembayaran pada 1976 dikatakan akan terus memantau dengan teliti perkembangan UK dengan rancangan ekonomi baru tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat