Lagarde: Sukar Kembali Ke Era Inflasi Begitu Rendah, ECB Sedia Untuk Naikkan Kadar!

355

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde pada hari Rabu telah mengeluarkan kenyataan yang kurang digemari segelintir pihak terutama dalam kalangan pengguna. Beliau berpandangan bahawa era inflasi ultra rendah dilihat tidak mungkin lagi kembali dan bank pusat perlu menyesuaikan keadaan dengan jangkaan pertumbuhan harga yang jauh lebih tinggi.

Lagarde turut menyatakan bahawa, pasaran ‘ mempunyai pemahaman penuh terhadap apa yang sedang dilakukan oleh bank pusat’ dari segi tindakan bank pusat dalam mengekang inflasi. ECB dengan jelas menyatakan hasratnya mengenai perancangan mereka pada mesyuarat bulan Julai dan September sambil menambah bahawa tindakan dasar monetari selanjutnya akan bergantung pada tahap ketidaktentuan pada masa hadapan.

Lagarde mengakui ECB memandang rendah impak kenaikan harga tenaga dan kesesakan rantaian bekalan di eropah. Beliau berkata bank itu akan memantau faktor-faktor ini, serta rundingan gaji, untuk ramalannya pada masa hadapan.

Pertumbuhan harga, kini sudah melebihi 8% di zon Eropah dan ia dijangka meningkat lagi sehingga awal musim luruh, kata pakar ekonomi, sebelum penurunan perlahan yang boleh menyaksikan kadar inflasi kembali di paras 2% menjelang 2024.

ECB memaklumkan kesediaan kenaikan kadar faedah 25 mata asas pada bulan Julai yang akan menjadi kenaikan pertamanya dalam lebih sedekad, diikuti dengan langkah yang berpotensi lebih besar pada bulan September ketika ia cuba menawan inflasi yang sangat tinggi.

Disisi yang lain, Gabenor Bank of England Andrew Bailey juga memberi ulasan mengenai situasi yang sedang berlaku. Menurut beliau, Bank of England mempunyai pilihan lain di luar kesediaan mereka dengan telah memberi isyarat untuk bertindak “secara paksa” jika diperlukan untuk menangani inflasi,

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat