Laporan NFP Diunjurkan Lemah, Apa Yang Terjadi Kepada Dolar USD?

661

Beberapa data ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang lemah terus menekan dagangan dolar USD untuk diniagakan rendah setelah terkesan oleh pemotongan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan AS (Fed) semalam.

Laporan pendapatan dan perbelanjaan peribadi bagi bulan Oktober agak mengecewakan apabila data pendapatan peribadi menunjukkan penurunan daripada bulan sebelumnya manakala perbelanjaan peribadi kekal tidak berubah, namun tersasar daripada jangkaan pasaran.

Perhatian pasaran kini beralih kepada laporan pekerjaan NFP AS pada malam ini, yang diunjurkan lebih rendah daripada catatan bulan sebelumnya, menyebabkan tercetusnya kebimbangan terhadap keadaan ekonomi negara itu.

Ekonomi AS diramalkan akan mencipta 89,000 pekerjaan baru pada bulan Oktober lebih rendah daripada 136,000 pekerjaan baru yang dicatatkan pada bulan lalu, menurut tinjauan Reuters.

Matawang dolar juga merosot berbanding euro dan pound berikutan berita mengenai China yang dilaporkan ragu-ragu untuk mencapai perjanjian perdagangan jangka panjang dengan AS, selain urut menyatakan mereka tidak mahu berkompromi jika terdapat perubahan struktur yang besar.

Susulan daripada itu juga, dolar USD diniagakan dibawah paras 108.00 berbanding yen pada dagangan sesi Asia. Indeks dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama lain pula menyusut kepada 97.22, menjejaki penurunan sebanyak 0.46% dalam minggu ini.

Sementara itu, matawang pound diniagakan mengukuh berbanding USD dan euro pada hari ini selepas menerima sokongan daripada pengurangan risiko terhadap UK untuk keluar dari Kesatuan Eropah (EU) tanpa perjanjian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat