Lelaki Yang Digelar Bill Gates British Ini Selangkah Ke Penjara!

1,442

Mike Lynch yang diberikan gelaran sebagai Bill Gates British ini kini berhadapan dengan tindakan undang-undang di Amerika Syarikat. Beliau yang merupakan pengasas kepada syarikat teknologi United Kingdom, Autonomy telah dibebaskan dengan ikat jamin setelah menyerah diri untuk ditahan di London.

Hal ini demikian kerana pihak berkuasa Amerika Syarikat yang ingin menahan beliau kerana didakwa terlibat dalam kes penipuan. Usahawan tersebut telah disaman di Mahkamah Tinggi United Kingdom oleh syarikat Hewlett Packard (HP) gara-gara pelanggaran perjanjian dalam urusniaga jual beli Autonomy bernilai kira-kira $11 bilion pada 2011.

Firma kepunyaan Mike Lynch itu didakwa menipu kerana menaikkan harga jualan menjelang pengambilalihan syarikat berkenaan. Hakikatnya, pemilik nama Mike Lynch ini sudah lama mencetuskan kontroversi dan didakwa terlibat dalam pelbagai isu.

Untuk pengetahuan semua, Mike Lynch dilahirkan di Essex pada 1953 dan menubuhkan Autonomy pada tahun 1996 setelah beberapa tahun menyambung pengajian di Cambridge University. Selain itu, syarikat tersebut menfokuskan kepada perisian dalam pencarian data tidak berstruktur seperti emel dan panggilan telefon.

Pada ketika itu, pengambilalihan oleh HP dianggap sebagai langkah efektif bagi syarikat gergasi Amerika Syarikat itu melakukan perubahan dengan menggunakan perisian berbeza daripada komputer dan mesin pencetak. Malangnya, kedua-dua belah pihak gagal untuk menandatangani perjanjian kerana HP mahu membeli dengan harga yang rendah iaitu 79% berbanding harga pasaran.

Isu ini terus berlarutan sehingga tahun 2012, HP mahu mengadakan semula perjanjian selepas memecat bekas CEO mereka, Leo Apotheker. Setelah itu, jawatan tersebut diambil alih oleh CEO eBay iaitu Meg Whitman.

Di bawah pengendalian beliau, HP memutuskan untuk mengemukakan saman terhadap Autonomy kerana menggunakan kaedah penipuan perakaunan untuk meningkatkan pendapatan dan menarik minat pembeli. Oleh itu, HP bertindak menjual aset mereka di syarikat berkenaan kepada firma teknologi United Kingdom, Micro Focus.

Sehubungan dengan itu, konflik Mike Lynch dengan HP semakin meruncing bahkan beliau menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa bahawa kegagalan perjanjian tersebut adalah disebabkan oleh kesilapan HP.

Rentetan daripada itu, beliau berhadapan dengan perbicaraan untuk beberapa tuduhan jenayah termasuk kes perjanjiannya bersama HP. Bukan itu sahaja! Salah seorang eksekutifnya telah pun dipenjarakan di Amerika Syarikat.

Pada Rabu lalu, Mike Lynch telah menyerah diri dan dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak $13 juta. Jika didapati bersalah, beliau akan dikenakan hukuman penjara selama 25 tahun. Apakah kesudahan kepada isu ini?

Proses perbicaraan dengan HP akan dijangka diadakan dalam beberapa bulan akan datang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat