Liat Betul Harga Nak Tembus Zon $0.7100 Pada Carta AUD/USD

169

Menarik jika diperhatikan pergerakan harga pada carta pasangan mata wang AUD/USD sepanjang minggu ini.

Ini adalah kerana harga dilihat memaparkan pergerakan harga yang mendatar, gagal untuk meneruskan corak kenaikan minggu lalu disebabkan terhalang pada zon rintangan 0.71000.

Jika dinilai pula faktor yang mempengaruhi pergerakan bagi mata wang dolar Australia dan US dolar pula, sentimen pasaran semasa yang berubah-berubah dilihat menjadi penggerak utama.

Suasana pasaran yang dilihat baru sahaja mahu reda daripada kebimbangan sebelum ini kembali berisiko semula ekoran laporan ketegangan yang tercetus antara Amerika Syarikat (AS) dan China selepas Presiden Joe Biden menyatakan tindakan untuk melindungi Taiwan daripada pencerobohan China.

Berikutan itu, sentimen pasaran yang bercampur mendorong ketidaktentuan arah pergerakan harga pada carta AUD/USD minggu ini.

Penurunan harga yang berlaku pada dagangan Rabu semalam dilihat mencecah ke paras 0.70350 sebelum kenaikan harga berlaku semula menuju ke penghujung sesi New York susulan penyusutan US dolar selepas reaksi laporan minit mesyuarat FOMC diterbitkan.

Kenaikan harga yang bersambung pada dagangan sesi Asia pagi ini masih lagi terhalang di zon 0.71000 sebelum pelabur menyaksikan penurunan harga semula menuju ke sesi Eropah.

Isyarat bearish dinilai semula selepas penurunan harga di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam masih belum meyakinkan pelabur untuk harga bergerak lebih tinggi.

Sekiranya harga susut lebih rendah menuju dagangan penghujung minggu, paras sokongan pada 0.7000 dilihat akan menjadi tumpuan untuk diuji harga.

Selanjutnya harga yang meneruskan penurunan lebih rendah berkemungkinan boleh mencecah semula pada 0.69000 atau zon support 0.68300.

Namun jika harga berjaya keluar dari zon mendatar sepanjang minggu dan melonjak menembusi rintangan 0.71000, kenaikan lebih tinggi harga bakal dijangkakan untuk harga catatkan paras ketinggian terbaru lagi.

Beberapa paras sasaran harga untuk pergerakan trend bullish adalah pada sekitar 0.718000 atau lebih tinggi pada 0.72300.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat