Logam Berharga Emas Makin Berbisa!

1,167

Dagangan emas bermula dengan cemerlang pada awal minggu selepas logam berharga itu melonjak ke paras tertinggi tiga bulan ketika sesi Asia, di tengah-tengah penurunan US dolar dan hasil bon AS.

Ketika penulisan, spot emas didagangkan di sekitar $1,850 per auns, setelah menyentuh tahap tertinggi sejak 10 Februari pada awal pembukaan sesi Asia.

Jualan runcit AS tidak menunjukkan pertumbuhan pada bulan April, turun dari 10.7% yang dicatatkan sebelumnya. Sementara jualan teras (tidak termasuk jualan kenderaan) jatuh sebanyak 0.8% daripada kenaikan 9.0% pada bulan sebelumnya.

Bacaan data mengecewakan ini telah membantu logam kuning emas untuk mendaki semula selepas susut rendah akibat data inflasi AS yang diterbitkan pada hari Rabu melebihi jangkaan pasaran.

Kadar inflasi meningkat 0.8% pada bulan April, jauh lebih baik dari jangkaan untuk kenaikan 0.2% dan bacaan terdahulu pada 0.6%. Ini telah mendorong hasil bon AS 10 tahun lebih tinggi ke tahap 1.70% sebelum susut semula pada 1.62% selepas data jualan runcit diterbitkan.

Menurut penganalisis, angka terbaru yang dicatatkan dalam jualan runcit terus menunjukkan betapa rapuhnya pemulihan ekonomi semasa.

Dalam pada itu, walaupun tekanan inflasi meningkat, data jualan runcit yang lemah akan memberi lebih banyak fleksibiliti kepada Federal Reserve (Fed) untuk mengekalkan dasar monetari mereka yang sangat longgar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat