Mahu Selamatkan 2 Juta Pekerjaan, Menteri Kewangan UK Rancang Skim Kecemasan Baru

291

Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak dilaporkan sedang merancang untuk memperkenalkan skim kecemasan sebagai sebahagian daripada usaha beliau untuk menyelamatkan ekonomi di negara itu.

Ia dibuat susulan amaran beliau kepada parlimen UK pada minggu lalu, bahawa dua juta pekerjaan akan hilang melainkan perniagaan seperti hotel, pub dan restoran dibuka semula setelah ditutup sejak 23 Mac lalu untuk membendung penularan COVID-19.

Sunak dikatakan akan melancarkan penyata belanjawan kecemasan tersebut kepada ahli parlimen yang dijadualkan akan bertemu pada bulan Julai.

Skim tersebut dirancang oleh Sunak dengan tujuan untuk menyelamatkan berjuta-juta pekerja dengan melatih semula mereka, selain turut menyalurkan bantuan kepada firma teknologi Britain.

Memetik kepada laporan The Times yang menyatakan, terdapat perbelanjaan tambahan untuk infrastruktur dan sokongan kewangan kerajaan terhadap firma-firma yang terjejas, sekiranya mereka boleh menyumbang kepada kebangkitan UK dalam tempoh 10 hingga 15 tahun akan datang.

Dalam pada itu, rancangan ini dilihat sebagai permulaan kepada strategi ‘one-two punch’ untuk memulihkan kembali ekonomi Britain yang dilanda krisis pandemik coronavirus, yang akan menyulusi ucapan Perdana Menteri Boris Johnson pada akhir bulan ini.

Sunak sebelum ini memberitahu bahawa skim pengekalan pekerjaannya akan dikurangkan secara beransur-ansur dalam tempoh lima bulan akan datang, dan menggesa supaya majikan membayar upah sebanyak 20% kepada pekerja mereka.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Johns Hopkins University, kes terbaru dicatatkan dengan tambahan 1,936 kes pada 31 Mei. Ini menjadikan jumlah kes jangkitan yang direkodkan di UK kini telah mencecah 276, 156 dan 38,571 kematian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat