Mario Draghi Tinggalkan Jawatannya Dengan Ekonomi Eropah Yang Mengecewakan?

384

Drama politik Eropah telah menjadi tumpuan utama pasaran pada minggu ini, tetapi antara peristiwa paling penting dalam kalendar ekonomi adalah data-data PMI Zon Eropah dan pengumuman dasar monetari Bank Pusat Eropah (ECB) pada hari ini.

Bagaimanapun, ECB dikatakan tidak menjangkakan lebih banyak pelonggaran dalam beberapa bulan akan datang meskipun prospek unjuran ekonomi yang lebih rendah pada Disember.

Menyentuh kepada laporan ekonomi Zon Eropah selepas mesyuarat ECB bulan lalu, terdapat peningkatan dalam jualan runcit dan keyakinan pengguna, manakala kadar pengangguran mencatat penurunan. Namun, inflasi masih dicatatkan rendah sementara aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan pula lemah.

Sebelum mesyuarat ECB diadakan malam ini, kita terlebih dahulu akan disajikan dengan laporan data-data PMI di Zon Eropah dan akan mengetahui sama ada langkah ECB pada bulan lalu berkesan atau tidak terhadap laporan tersebut.

ECB dijangkakan menetapkan kadar faedah selepas tindakannya mengeluarkan beberapa langkah untuk merangsang ekonomi pada September lalu. Mesyuarat ini juga dilihat lebih kepada majlis perpisahan memandangkan ia merupakan mesyuarat terakhir untuk Presiden ECB, Mario Draghi.

Draghi dijadualkan akan melepaskan jawatannya pada 31 Oktober selepas lapan tahun di mana dia telah diiktiraf secara universal kerana menghalang pemecahan Zon Eropah. Jawatannya akan diganti oleh Christine Lagarde bermula November.

Bagaimanapun, Draghi dikatakan meninggalkan jawatannya dengan ekonomi dan inflasi pada tahap yang mengecewakan, malah beberapa pihak akan menyalahkan bank pusat atau pemimpinnya untuk pertumbuhan yang lemah.

Pada bulan lalu, Draghi memperkenalkan satu langkah baru iaitu program pembelian bon semula yang mendapat tentangan daripada beberapa pihak dan membawa kepada peletakan jawatan ahli Governing Council, Sabine Lautenschlaeger.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat