Mark Cuban Jadi Mangsa ‘Rug Pull’ Projek Defi? Harga Kripto Ini Junam Dari $64 Ke $0!

5,784

TITAN yang merupakan projek defi dimiliki oleh Iron Finance dan dijalankan atas rangkaian Polygon pada 18 Mei lepas telah mendapat perhatian ramai dan menjangkakan bahawa projek ini memiliki potensi luar biasa.

Projek ini cuba memuat stablecoin sebahagian cagaran yang dikenali sebagai IRON. Stablecoin adalah kripto yang besandarkan kepada matawang rasmi kerajaan. Justeru dibawah Iron Finance terdapat dua kripto iaitu IRON dan TITAN.

Kripto IRON yang mendapat sokongan jaminan dari TITAN, membolehkan pengguna untuk menebus IRON kripto melalui mekanisma tertentu dan secara tak langsung meningkatkan permintaan terhadap TITAN. Inilah yang terjadi baru-baru ini.

Harga TITAN melonjak naik dari $8.65 kepada $64 antara 10 Jun sehingga 16 Jun. Kemudian mula berlakunya penjualan awal menyebabkan harga jatuh kepada $38 sebelum naik kepada $50 per unit.

Ia tidak terhenti disitu, kelompok ikan paus terus menjual sehingga bank run dan mencetuskan penjualan panik dalam kalangan pemilik. Akhirnya harga TITAN jatuh kepada $0.

TITAN/USD price chart

 

Mark Cuban yang merupakan salah seorang billionaire dan penyokong kripto tegar adalah antara yang dikatakan menjadi mangsa ‘rug pull’ ini. Sebelum ini Cuban pernah mendedahkan bahawa beliau telah meyumbangkan sebanyak $ 75,000.

Namun malang tidak berbau, projek ini telah dieksplotasi dan menyebabkan kehilangan jutaan dolar.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat