Mark Zuckerberg Nak Letak Jawatan Tahun Depan?

117

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Meta, Mark Zuckerberg dilaporkan berhasrat meletak jawatan dengan kerelaan hatinya pada tahun 2023, namun ditegaskan bahawa keputusan tersebut tidak akan memberi kesan kepada projek metaverse berbilion dolar beliau.

Meskipun begitu, tindakan peletakan jawatan itu dijangka bakal membuatkan harga saham syarikatnya semakin merosot berbanding sebelum ini, sungguhpun usaha projeknya juga adalah punca kepada penyusutan keuntungan syarikat tersebut.

Namun, Zuckerberg tetap berpendirian teguh walaupun kebanyakan individu masih kurang percaya dengan objektifnya dalam meneruskan perancangan berkaitan metaverse bersama VR yang mampu memberi pelbagai manfaat untuk tempoh jangka panjang.

Sementara itu, para pemegang saham Facebook termasuk pelabur pula kurang bersetuju dengan idea Zuckerberg yang ingin meningkatkan pelaburan ke dalam projek metaverse susulan mereka bimbang ia akan membawa kepada sejumlah kerugian besar.

Hal ini berikutan kerana CEO Altimeter Capital, Brad Gernster menyatakan bahawa keadaan syarikatnya kini berada dalam keadaan kritikal selepas melabur ratusan juta dolar saham Meta dan isu ini mengakibatkan para pelabur mula hilang kepercayaan kepada Zuckerberg.

Oleh demikian, beliau berusaha mencari alternatif yang mampu memulihkan kembali prestasi syarikatnya setelah saham menjunam lebih 70% daripada paras tertinggi sepanjang masa.

Dalam pada itu, Zuckerberg yang bertindak memecat beribu-ribu pekerja telah mencetuskan kesangsian dalam kalangan para pelabur mengenai perbelanjaan kakitangannya, seperti yang diterangkan dalam surat terbuka Altimeter Capital.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat