Matawang CAD Dijangka Meneruskan Kenaikan Beberapa Bulan Akan Datang

788
Dollar Kanada (CAD) mengukuh sejak hari Rabu disebabkan harapan terhadap perjanjian North American Trade Agreement (NAFTA) yang akan diumumkan sebelum minggu depan. Hal ini dinyatakan sendiri oleh penganalisis di Goldman Sach yang meramalkan Loonie membuat kenaikan dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

 

Pegawai daripada kedua-dua negara AS dan Kanada mensasarkan perjanjian sebelum akhir September.

 

Pasangan matawang USD/CAD menembusi paras harga di bawah 1.3000 selepas berita pertemuan Menteri Luar Kanada Freeland dan wakil Amerika Syarikat Lighthizer pada Rabu.

 

Pemimpin Mexico, Lopez menuduh pemimpin sebelum ini, Enrique Pena Nieto menjual negara dalam rundingan NAFTA dan beliau berikrar akan lebih tegas dalam berunding dengan AS.

 

Kerajaan Nieto bersetuju dengan perjanjian dagang pada Ogos yang lalu yang menjadikan Kanada kekurangan masa untuk merundingkan perjanjian tersebut.

 

Ia berkemungkinan White House mahukan perjanjian sebelum bulan Disember kerana kebimbangan terhadap Lopez yang berkemungkinan mahu membuka semula rundungan tiga hala. Apa sahaja yang berlaku, kumpulan penganalisis Goldman Sach menunjukkan penghujung September adalah penting dan meramalkan CAD meneruskan kenaikan jika perjanjian tidak dapat dicapai bulan ini.

 

“Jika rundingan AS-Kanada gagal dicapai pada penghujung September, perjanjian memerlukan masa sehingga 60 hari untuk ditandatangani. Oleh itu, perjanjian tiga-hala berkemungkinan akan ditandatangani menjelang 30 November jika AS dan Kanada gagal mencapai kesepakatan sehingga minggu depan,” demikian kata Karen Reichgott, penganalisis ekonomi di Goldman Sach pada Rabu.

 

“Kami masih berpendapat senario yang paling berpotensi adalah perjanjian tiga-hala NAFTA. Banyak ahli di Kongres AS dari kedua-dua parti dijangka menentang perjanjian yang mengecualikan Kanada. Jika Kongres tidak mengesahkan perjanjian baru NAFTA, White House hanya akan ada dua pilihan sama ada mencapai perjanjian tiga hala atau keluar sepenuhnya daripada perjanjian NAFTA. White House dijangka akan terus merundingkan perjanjian secara tiga hala,” tambah Reichgott.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat